Banc Sabadell. Negocis per sempre
Grup Batlle, una història d’innovació
De la curiositat de Joan Nonell en un negoci familiar del segle XIX a la creació de la llavor tecnològica del segle XXI que garanteix la més alta qualitat, passant per troballes inesperades
La història de l’empresa catalana Semillas Batlle comença a principi del segle XIX, quan Joan Nonell posa en marxa una botiga de venda de llavors a Barcelona. Nonell s’havia instal·lat al Maresme dècades abans procedent d’Irlanda, i la seva curiositat l’impulsa a crear una impressionant base genètica de llavors que, anys després, amb la unió amb la família Batlle, acabaria generant el Grup Batlle, un dels negocis més antics de la península. Actualment, la companyia exporta sement a mig món i, com a hereva d’una llarga tradició innovadora, acaba de generar una varietat d’ordi contra el colesterol. El valor afegit de l’empresa és, precisament, el caràcter innovador i la seva base genètica, amb moltes varietats, algunes de les quals són molt antigues. “Els nostres recursos genètics són molt grans i ens permeten triar i evolucionar per aconseguir llavors que s’adaptin a les condicions climatològiques actuals”, explica David Giné, CEO de Semillas Batlle, amb més de disset anys d’experiència a l’empresa. De fet, Giné destaca que el fet d’haver començat l’estudi genètic al segle XIX els permet tenir “un coneixement molt exhaustiu per saber el que funciona i el que no.”
L’any 1889, Semillas Nonell ja va rebre un reconeixement del Ministeri de Foment per la seva contribució al progrés del sector agrícola i, uns anys més tard, a principi del segle XX, quan els germans Batlle compren l’empresa Nonell, comença un procés d’expansió per Europa que donarà fruit i esdevindrà el que avui es coneix com a Semillas Batlle. Actualment, l’empresa està dividida en dues grans àrees: un canal per a hort i jardí, i una divisió de grans cultius, la més important de la companyia, ja que suposa el 65% del total de la seva facturació. Però Giné destaca el capital humà com un dels valors més importants de la companyia. Amb una plantilla de 110 persones repartides per diferents centres de producció, l’empresa ha deixat enrere aquella imatge de persones separant el gra de la palla als camps de blat. Actualment, un camió i una sola persona qualificada amb un ordinador pot extreure una mostra i validar-la, descarregar el tràiler i emmagatzemar una sitja de 30 metres, seleccionar i verificar la qualitat i fer que surti en diferents formats, des de sacs de 10 a 25 quilos fins a big bags de 500 a 1.000 quilos.
Hort i jardí de qualitat
Hi ha consumidors que tenen un petit hort a casa, una petita peça de terra per cultivar o un jardí o terrassa plena de flors o amb taules de cultiu. Aquests són els perfils de la línia d’hort i jardí del Grup Batlle. Aquests clients valoren la gran varietat de llavors hortícoles, aromàtiques, bulbs i brots que els ofereix el grup, a més d’una llarga llista de fertilitzants, fitosanitaris i altres productes per a persones que busquen facilitats d’ús, qualitat i presentació.
Una qüestió de temps
En el sector de la comercialització de llavors és essencial saber esperar. “Abans s’invertien entre deu i dotze anys a desenvolupar una varietat, i ara ho fem en no més de sis anys, a còpia d’assaig i error i, sobretot, gràcies als bancs de germoplasma, on hi ha diferents qualitats i caràcters per aconseguir plantes que, per exemple, suportin millor les temperatures i aprofitin millor l’aigua”, explica Giné. Encreuant diferents parts de les millors plantes, s’aconsegueixen varietats viables per al camp. Actualment, Batlle té unes 120 varietats de llavors PBR (plant breeders right) actives, tant en conservació com en comercialització. “Podem treballar en el desenvolupament de més de 1.000 creuaments anuals però només n’hi haurà quatre o cinc que veuran la llum”, diu Giné.
Producció estratègica
Batlle té més de 15.000 hectàrees de cultiu repartides en punts estratègics amb diversitat climàtica d’Espanya i de fora. De fet, més del 50% de la facturació –32 milions d’euros l’any 2023– prové del mercat internacional (des del Marroc o Turquia, fins a França, el Regne Unit, els Estats Units o el Canadà). Per això, l’acció s’enfoca al mercat global. Coincidint amb l’inici del segle XXI, es produeix un canvi en el model de negoci per buscar una llavor més tecnològica, més pura i de valor superior”, diu Giné. Al llarg del 2024, ha obert a Torrent de Cinca (Osca) una planta de 45.000 metres quadrats que s’afegeix a les plantes de Bell-lloc, Talavera de la Reina i la seu central a Molins de Rei.
Dels flocs d’ordi a la cervesa contra el colesterol
Amb una producció estimada per aquest any de més de 20 milions de quilos de llavors, l’empresa manté el seu compromís amb la recerca, integrada en l’ADN de la companyia. L’últim projecte innovador del Grup Batlle els ha portat a desenvolupar una llavor d’ordi rica en betaglucà, un polisacàrid que estimula el sistema immunològic i redueix el colesterol. La idea és aconseguir que aquest ordi pugui formar part del plat de cereals en flocs de l’esmorzar, que es pugui incorporar a una amanida o menjar-se amb una llesca de pa. “No ho buscàvem, però ho hem comprovat en diferents assajos”, assegura el director general de la companyia, que no descarta continuar la investigació incorporant el comportament que aquest aliment podria tenir en l’elaboració d’una cervesa. “Si ho aconseguim, ens farem rics”, assegura fent broma.