llafranc
Digitalitzen més de 44.000 arxius històrics de fars de la Costa Brava
El Servei Meteorològic de Catalunya ha digitalitzat 44.168 documents històrics amb dades meteorològiques procedents de nou fars emblemàtics de la Costa Brava. Els arxius es van generar entre el 1853 i el 1956 i permetran aprofundir en l’estudi del clima històric i millorar la capacitat predictiva. El projecte, que s’ha presentat aquest dijous al Far de Sant Sebastià, s’ha fet amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de Girona. “Ens permetrà tenir una visió més profunda dels canvis que es van produint amb especial interès sobre els temporals de mar”, ha dit el cap de l’Àrea de Climatologia, Marc Prohom., que ha afegit que els temporals “suposen un risc associat al canvi climàtic, amb l’augment del nivell del mar”.
Els arxius digitalitzats es podran consultar a través del web 'Arxius en línia de la Generalitat. Provenen dels fars del Port de la Seva, Cap de Creus, Cadaqués, Roses, Illes Medes, Sant Sebastià, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar. El que més documents ha preservat és el de Palamós, un total de 8.059, seguit pel de Sant Sebastià (7.666) i el de Cap de Creus (6.918). El far amb menys documentació és el de Sant Feliu de Guíxols, de qui s'han digitalitzat 908 arxius.
El fons documental conté dades meteorològiques instrumentals sobre la temperatura de l'aire, la pressió atmosfèrica, les precipitacions i la velocitat del vent. També hi ha documentació no instrumental, és a dir, dades observades directametn pel personal dels fars, com l'estat del mar o del cel. S'hi poden trobar també informes específics d'episodis de boira o de tempesta, així com correspondència tècnica.
Prohom, ha destacat que són dades molt valusoses que facilitaran l'estudi del clima històric i les projeccions de canvi climàtic. "Com més dades tenim, més precisos són; amb aquestes dades recollides podrem predir millor fenòmens com els temporals". De fet, aquest és un dels principals objectius del projecte, ja que amb el canvi climàtic, el nivell del mar ha incrementat deu centímetres des dels anys 90, segons ha afirmat Prohom. I això provoca que els temporals "puguin tenir efectes més perillosos".
Per fer el buidatge de les dades i analitzar-les amb profunditat, el Servei Meteorològic de Catalunya explora l'ús de tecnologies d'intel·ligència artificial. Aquestes eines podrien facilitar la transcripció automàtica dels documents i l'harmonia amb escales modernes de velocitat del vent i estat de la mar, ja que alguns documents utilitzen la terminologia no estandaritzada utilitzada als segles XIX i principis del XX.
El Servei Meteorològic de Catalunya ja treballa per ampliar el projecte a altres punts del litoral català, com el Far del Llobregat o el Port de Tarragona.