memòria
Presència catalana en l’homenatge a les víctimes del camp de Gusen
Una delegació de Terrassa i una altra de Tarragona es desplacen a Àustria
Una delegació de Terrassa i una altra de Tarragona han estat presents avui en l’acte d’homenatge que s’ha fet a les víctimes de l’Estat espanyol que van morir en el camp d’extermini nazi de Gusen, al costat de Mathausen, en territori d’Austria. En total van ser 4.300 els republicans assassinats pels nazis durant la II Guerra Mundial a Gusen, segons Amical Mathausen.
Terrassencs i tarragonins han viatjat fins Austria en el marc d’una expedició formada per diverses delegacions de l’Estat encapçalades pel ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy; la fiscal de Memòria Democràtica, Dolores Delgado, i el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, informa Efe. Demà paticiparan en el 80 aniversari de l’alliberament de Mathausen.
En el cas de Tarragona, l’alcalde, Rubén Viñuales, i la regidor de Memòria Democràtica, Sandra Ramos, han liderat l’expedició que avui ha posat una placa al camp on s’hi llegeix “En memòria de tots els tarragonins deportats als camps de concentració nazis, víctimes de la persecució i la barbàrie humana”. En declaracions a Efe, l’alcalde de Tarragona ha volgut assenyalar que “s important conèixer la nostra història i que mai torni a passar”.
Pel que fa a la delegació terrassenca, han viatjat dinou persones, destacant la presència d’alumnes i professors de quatre instituts de la ciutat, amb la regidora de Memòria, Montserrat Caupena. De Terrassa s’ha portat una bandera i també un placa amb la llegenda “En memòria dels terrassencs que patiren l’horror dels camps nazis en defensa de la llibertat. Recordem perquè no es torni a repetir. 71 persones veïnes o relacionades amb Terrassa van ser deportades a camps d’extermini, la majoria a Mathausen, mentre que en el cas de Tarragona van ser 64.