Salut
La Sindicatura veu “il·legalitats greus” en el finançament dels hospitals concertats catalans
La Sindicatura de Comptes ha detectat “il·legalitats greus” en el finançament de l’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts en centres concertats per part del Servei Català de la Salut (CatSalut) l’any 2022. Segons l’Agència Catalana de Notícies, en l’avaluació dels convenis, la Sindicatura ha constatat “problemes greus d’incompliment de la legalitat”. D’una banda, la prestació de serveis per part de l’Institut Català de la Salut per compte del CatSalut no es fa a l’empara del corresponent contracte-programa, instrument previst en la legislació a aquest efecte. De l’altra, la signatura de les clàusules addicionals als convenis subscrits entre el CatSalut i les entitats del sector concertat es fa “de manera extemporània, fet que les converteix en actes nuls de ple dret”.
En termes d’utilitat per a la ciutadania, s’observen millores modestes quant a la qualitat, l’accessibilitat i l’eficiència en la prestació dels serveis, derivades del sistema de contraprestació vigent.
Els serveis d’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts són serveis assistencials finançats pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i que aquest compra a les entitats proveïdores que gestionen els hospitals integrats en el sistema de xarxes assistencials d’utilització pública de Catalunya (SISCAT).
L’auditoria pública de la Sindicatura constata manca de coherència entre els objectius que persegueix el sistema de contraprestació de l’atenció hospitalària i especialitzada d’aguts i les directrius i els objectius definits al Pla de salut. El CatSalut no ha justificat que alguns serveis, dispositius i programes específics de reconeguda necessitat derivin d’un pla de salut o d’altres criteris de política sanitària, ni el motiu pel qual aquestes accions sanitàries es van assignar a determinades entitats ni els criteris utilitzats per fixar-ne la quantia.
Segons la Sindicatura, l’assignació de la contraprestació fixa per les consultes externes i els serveis, dispositius i programes específics de reconeguda necessitat presenta elements de discrecionalitat que no garanteixen el respecte dels principis preceptius d’igualtat, transparència i d’interès general. Tampoc responen a criteris objectius o uniformes, ni tampoc al principi d’economia en l’adquisició dels serveis per a la ciutadania la manera com s’estableixen els convenis entre el CatSalut i les entitats proveïdores concertades, agrupant diversos centres hospitalaris en un sol conveni. Considera que amb la contraprestació vigent aquests serveis podrien adquirir-se a un preu més baix.
Per aquestes i altres qüestions, la Sindicatura considera que els fets observats no permeten garantir un marc d’actuació que respongui de manera efectiva als principis d’eficàcia, eficiència i economia.
Així, la Sindicatura recomana millores en totes les dimensions analitzades. En aquest sentit, i davant la manca de formalització del contracte-programa entre el CatSalut i l’ICS, es recomana a la Generalitat que els projectes normatius se sotmetin a una avaluació d’impacte normatiu a posteriori. Així mateix, convé que el CatSalut subscrigui les clàusules anuals amb els centres proveïdors abans d’iniciar l’activitat com a regla general.