societat
Creixen un 22% els nous casos que arriben a Support-Girona
L’entitat dedicada a l’acompanyament jurídic i social de persones amb discapacitat denuncia les dificultats que suposa la burocràcia per als afectats
L’entitat del tercer sector Support-Girona, dedicada a l’acompanyament jurídic i social de persones amb discapacitat, ha presentat avui el balanç de la seva activitat el 2024, en què va tenir un 22% més de nou casos que l’any anterior, i ha denunciat les dificultats que suposa la burocràcia pels afectats. Support-Girona, que aten actualment a més de 1.400 persones, ha aprofitat l’acte per valorar l’avenç que representa el projecte de llei de modificació del Codi Civil de Catalunya en matèria de suports a la capacitat jurídica, però ha assegurat que hi ha detectat també mancances. Així, l’entitat denuncia que la burocràcia segueix sent “un dels principals obstacles” i recorda que molta gent rep el reconeixement per part de l’administració quan han mort. A més, Support-Girona diu que la distribució dels recursos en molts casos no és la que millor s’adapta al usuari i aposta pels “pressupostos personals”, que permeten que cada afectat destini els diners que l’administració li reconegui com millor li convingui.
Principals dades
Support-Girona va tancar el 2024 amb 248 nous suports, la xifra anual més alta registrada fins ara per l’entitat i que suposa un increment del 22% respecte l’any anterior. Amb aquests nous casos, l’entitat gestionava a finals d’any 1.398 suports actius, una xifra que continua creixent i que actualment arriba ja a 1.422.
Una de les dades més destacades de l’exercici, segons remarquen des de Support Girona, és l’increment de les sol·licituds voluntàries: gairebé un 70% dels suports que va assumir l’entitat durant el 2024 es van iniciar amb el consentiment exprés de la persona interessada. En concret, el 44% de les sol·licituds van ser instades per la mateixa persona, el 35% pel Ministeri Fiscal, el 12% per familiars i el 9% per professionals, tenint en compte que els procediments judicials sempre contemplen que la persona no s’oposi a rebre el suport.
Support Girona recorda que, des de l’aprovació del Decret Llei del 2021, promouen les mesures voluntàries com a model prioritari de suport. Això es reflecteix en la diversificació dels mecanismes: el 35% dels suports iniciats el 2024 van ser notarials, el 26% judicials amb representació i el 25% judicials sense representació.
Tot i els avenços, l’entitat alerta que encara hi ha resolucions judicials que imposen representacions no sol·licitades per la persona. Per això, continua treballant per garantir que les mesures s’ajustin a la voluntat expressada i per fomentar eines no judicials com l’assistència notarial o els poders, més flexibles i adaptades a les necessitats individuals.
La burocràcia, un obstacle
Support-Girona acompanya persones amb diferents tipus de discapacitat: un 41% tenen discapacitat psicosocial, un 26% discapacitat intel·lectual i un 15% presenten discapacitat derivada del deteriorament cognitiu. Igual que en anys anteriors, entre la població jove es detecta un lleu augment de persones amb greus problemàtiques relacionals.
Tot i els avanços legislatius i socials, la burocràcia continua sent un dels principals obstacles per garantir una atenció àgil i respectuosa amb els drets de les persones acompanyades. “La burocràcia no només retarda els processos: en molts casos, vulnera drets fonamentals i crea situacions greus de vulnerabilitat”, alerta el director de l’entitat, Josep Maria Solé. La situació s’agreuja en casos de persones amb documentació caducada o inexistent, pensions suspeses, discontinuïtats en els empadronaments o altres mancances documentals, fet que bloqueja l’accés a serveis bàsics com l’habitatge, la salut o un compte bancari.
En l’àmbit de la valoració de la discapacitat i la dependència, aquesta complexitat administrativa “es tradueix, entre altres, en procediments duplicats, llargs terminis de resposta a les sol·licituds o sistemes poc accessibles”, es destaca. Per això, Support-Girona va presentar al març aportacions a la reforma de la Llei de la dependència, amb l’objectiu, entre altres, de reduir aquestes traves i garantir l’accés efectiu als suports que legalment corresponen a les persones amb discapacitat. Entre les mesures proposades, destaca la simplificació de la tramitació burocràtica en totes les administracions implicades, l’ús de formats accessibles —com el braille, la lectura fàcil o altres sistemes de suport a la comprensió—, o la millora de l’atenció telefònica i de la disponibilitat de cites presencials, especialment per a persones que no poden accedir als canals digitals. També es proposa agilitzar els processos de tramitació, resolució i liquidació de prestacions, escurçant els terminis que actualment poden allargar-se durant mesos o anys, amb conseqüències “directes i greus” per a les persones afectades. A més, es reclama una integració entre els processos de valoració de discapacitat i dependència, amb la possibilitat de fusionar-los per evitar duplicitats, confusions i per reduir la càrrega administrativa. En opinió de Support-Girona perquè aquestes millores siguin possibles, cal dotar les comunitats autònomes dels recursos tècnics i administratius necessaris per reduir les llistes d’espera.
Paral·lelament, Support-Girona està treballant perquè en la futura reforma de la cartera de serveis socials, s’incorpori un model d’atenció més flexible i personalitzat, que s’adapti a les necessitats reals de cada persona. En aquest sentit, l’entitat defensa la incorporació dels pressupostos personals com a eina per garantir una atenció centrada en la persona, que respecti la seva autonomia i dignitat. “No pot ser que l’única opció viable sigui entrar en un centre residencial perquè no hi ha prou recursos per rebre atenció a casa. Cal deixar de parlar de places i començar a parlar de persones i de suports per cobrir les seves necessitats”, manté el director de l’entitat. “Les persones han de poder decidir com s’aplica l’esforç públic que es dedica als seus suports. La valoració econòmica hauria d’incloure una proposta de pressupost personal que permeti escollir amb llibertat com es volen rebre els suports”, subratlla Solé.
Opinió del nou Codi Civil de Catalunya
Support-Girona valora positivament el pas endavant que suposa el projecte de llei de modificació del Codi Civil de Catalunya en matèria de suports a l’exercici de la capacitat jurídica, inspirat en la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD). No obstant això, l’entitat considera que el text presenta mancances que poden limitar un respecte ple als drets, la voluntat i les preferències de les persones. Per això, l’entitat ha traslladat al Parlament diverses propostes de millora al tràmit legislatiu.
Support-Girona demana incorporar al projecte de llei les salvaguardes del Comentari General núm. 1 de la CDPD, com ara substituir el “principi d’interès superior” per la “millor interpretació possible de la voluntat i preferències”, i reconèixer explícitament que el suport és un dret que l’Administració ha de garantir. També defensa incloure una referència clara a l’article 19 de la Convenció, que reconeix el dret a viure de forma independent i a participar en la comunitat.
A més, proposa que les entitats concertades puguin oferir suports com mandats o poders preventius amb finançament públic, per afavorir l’autonomia i la planificació anticipada.
L’entitat insisteix que, abans de qualsevol internament, cal esgotar tots els suports disponibles per garantir la comprensió i recollir la voluntat de la persona, amb un paper clau del facilitador.
L’entitat valora positivament l’eliminació de la figura de la guarda de fet i l’aposta per una major col·laboració amb el tercer sector, però reclama que aquesta es reguli amb garanties clares i amb la participació real de les entitats amb trajectòria en el suport a persones amb discapacitat.