SANT JULIÀ DE LLOR I BONMATÍ
Denuncien “opacitat” al voltant de l’accident mortal a la planta Exide
L’Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí i l’Associació Bonmatí, Prou Contaminació denuncien la “total opacitat” al voltant de l’accident mortal que hi va haver a la planta Exide, dedicada al reciclatge de bateries, i de l’activitat regular de la indústria. Demà farà quatre setmanes de l’explosió en una caldera que va provocar un mort i dos ferits, però encara no han rebut cap explicació sobre les causes d’aquell accident. Tampoc tenen informació sobre la possibilitat que es produïssin emissions tòxiques, atès que la planta opera amb materials altaments contaminants. “Tot el referent a la fàbrica queda tancat hermèticament. No tenim cap informació de cap mena”, denuncia Elena Ribas, alcaldessa del municipi.
Un hermetisme que, segons Pere Bagué, secretari de Bonmatí, Prou Contaminació, s’ha perllongat des que el 2007 es va concedir l’autorització d’activitat a Exide. “No ens contesten mai, ho hem comprovat molts cops. Són uns impresentables. Potser tenen por d’alguna cosa. Potser si anem a judici i els obliguen a tancar la planta, la Generalitat els haurà d’indemnitzar per haver-los donat l’autorització”, assegura Bagué. “Feia temps que alertàvem de la possibilitat d’un accident greu, i al final ha acabat passant”, afegeix.
Segons explica l’alcaldessa, l’activitat de la planta ha anat tornant a la normalitat progressivament des del dia de l’accident, i creu que aquesta mateixa setmana han tornat a funcionar les calderes perquè des del poble s’ha pogut sentir la fortor que emeten quan estan operatives. Ribas denuncia, a més, que cap responsable d’Exide li ha trucat per donar-li explicacions. Aquest diari s’ha posat en contacte per diverses vies amb el Departament de Territori per demanar informació sobre l’accident, però no ha rebut cap resposta.
L’Ajuntament també denuncia que, tot i haver-ho demanat, encara no ha pogut accedir als resultats de les anàlisis de les mostres que es van prendre després del vessament d’aigües pluvials d’un dipòsit que hi va haver el febrer passat. Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) informen que aquestes mostres es van analitzar: “S’observa que es produeixen incompliments dels límits establerts de l’autorització i s’ha iniciat un expedient.” Aquest diari ha preguntat quins són aquests incompliments, però l’ACA afirma que no pot fer “valoracions al respecte” perquè un cop iniciat el tràmit “l’empresa disposa d’un termini per presentar les al·legacions que consideri oportunes”. També assegura que, com que hi ha una sol·licitud de l’Ajuntament, no pot donar més informació “fins que aquesta petició estigui resolta”. “Quan aquest tràmit d’audiència estigui resolt, es podrà donar tota la informació”, afegeixen.
“Precària i obsoleta”
Mentrestant, la denúncia per contaminació de l’entorn i per emissions d’aire amb elements tòxics, presentada conjuntament a Seprona per l’Ajuntament, l’associació i Naturalistes de Girona, continua en fase d’instrucció. L’objectiu és demostrar que les instal·lacions d’Exide són “precàries i obsoletes”. Per aquest motiu, fa uns dies es va incorporar a la causa una relació de vuit incidents ocorreguts a la planta en menys de dos anys, des d’un incendi de carcasses de bateries el setembre del 2023 fins a l’explosió que va causar un mort i dos ferits ara fa un mes. Segons afirmen, van “denunciar i documentar per escrit” tots aquests incidents a les “administracions responsables de la Generalitat” a fi de rebre explicacions, però afirmen que no han rebut cap resposta.