Societat

En dos anys el nombre de locals de kebabs s'ha doblat

Aquests entrepans turcs són un nou tipus de menjar ràpid assequible en temps de crisi

La federació calcula que hi ha uns 150 establiments a les comarques gironines, regentats sobretot per immigrants

Tànger, Blue Star Kebab, Bar Pak Cata­lan i Zona Kebab són alguns dels noms dels locals que en els últims anys han pro­li­fe­rat a les comar­ques giro­ni­nes i que es dedi­quen al tipus de men­jar ràpid que s'ha obert pas recent­ment a les nos­tres comar­ques: el kebab. Aquest men­jar sem­blant a un entrepà és ori­gi­nari de Tur­quia i va començar a intro­duir-se a la demar­cació de Girona fa pocs anys gràcies a la població immi­grada, sobre­tot mar­ro­quins i pakis­ta­ne­sos.

En els últims anys el seu nom­bre s'ha doblat, segons dades de la Fede­ració d'Hos­ta­le­ria de les Comar­ques de Girona, que cal­cula que actu­al­ment hi ha uns 150 esta­bli­ments de venda de kebabs a la demar­cació, con­cen­trats sobre­tot a Girona, Salt, Figue­res i Olot. Per expli­car el boom d'aquest tipus de men­jar, res­tau­ra­dors i pro­pi­e­ta­ris es refe­rei­xen als matei­xos fac­tors: el preu baix del pro­ducte i el bon marge comer­cial que té. Pel que fa al preu, els kebabs se situen en la línia dels entre­pans i les ham­bur­gue­ses, amb un preu que pot oscil·lar entre els 3,50 i els 7 euros, depe­nent de si es tracta només del kebab o si es vol acom­pa­nyar de pata­tes fre­gi­des o fer-ne un plat com­bi­nat. Aquests preus, en temps d'aus­te­ri­tat, fan que sigui un pro­ducte espe­ci­al­ment atrac­tiu per als que tenen més escu­rada la but­xaca, com ara els estu­di­ants.

L'altre fac­tor que explica per què en pocs anys s'han mun­tat tants locals de kebabs és que reque­rei­xen poca inversió. Joan Car­les Ven­tura, res­pon­sa­ble comer­cial de Kar­mez Ibe­rica SL, empresa que importa la carn de la casa mare ale­ma­nya (Kar­mez Döner­fa­brik), explica que fa anys, quan ofe­ria la pos­si­bi­li­tat de ven­dre kebabs als seus cli­ents cata­lans, no ho veien gens clar, però ara s'hi comen­cen a intro­duir, atès el bon marge comer­cial que té aquest negoci. Kar­mez és una de les prin­ci­pals dis­tribuïdores de carn als locals de kebabs de Cata­lu­nya. Kar­mez té 30 cli­ents fixos a les comar­ques giro­ni­nes (a l'estiu se n'obren més a la costa).

Encara hi ha més locals regen­tats per estran­gers que no pas per cata­lans, però arri­barà un punt en què s'igua­larà, opina Ven­tura. “Cada vegada es tan­quen més locals regen­tats per estran­gers, perquè n'hi ha molts que no cui­den el local, i els cli­ents cada cop poden selec­ci­o­nar més”, hi afe­geix.

L'única empresa de les comar­ques giro­ni­nes que dis­tri­bu­eix la carn i tot allò neces­sari per als locals és Europa Kebab, que es va obrir fa tres anys a For­nells de la Selva i és pro­pi­e­tat d'uns ciu­ta­dans ale­manys d'ori­gen turc.

LA XIFRA

150
locals
de venda de kebabs són els que la Federació d'Hostaleria calcula que hi ha a les comarques gironines.

LA XIFRA

5.000
euros
és la inversió mínima que, segons els experts, es necessita per muntar un d'aquests establiments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.