La situació a Fukushima segueix sent seriosa però no empitjora, segons l'AIEA
Graham Andrews diu que és positiu que la situació es mantingui estable
Tot i això reconeix que existeix “gran preocupació” per la situació a les piscines de combustible usat de les unitats 3 i 4 de la central nuclear
L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha confirmat aquest divendres que la situació a la central nuclear de Fukushima (Japó) segueix sent “molt seriosa”, tot i que ha assegurat que “no hi ha un empitjorament significatiu” des del dijous. D'aquesta manera, l'agència nuclear de l'ONU repeteix la seva anàlisi del dia anterior sobre la situació de la central japonès, que va resultar greument danyada per la interrupció de subministrament elèctric a causa del terratrèmol i el tsunami de la setmana passada.
Graham Andrew, assessor científic de l'agència nuclear de l'ONU, ha dit davant la premsa a Viena que les unitats 1, 2 i 3 de la central de Fukushima Daiichi “semblen estar bastant estables”. Tot i això, l'expert ha reconegut que existeix “gran preocupació” per la situació a les piscines de combustible usat de les unitats 3 i 4 de la planta, sense donar més detalls sobre aquesta qüestió. “Ens movem cap a una situació estable que no canvia, el que és positiu. És cert que la meitat del combustible (usat) no està cobert amb aigua, el que és dolent . Però almenys els nivells d'aigua en les unitats 1, 2 i 3 són estables “, ha manifestat Andrew.
Per altra banda, ha confirmat que en la unitat 2 es va injectar aigua marina, el que va causar un núvol de vapor, mentre que canons d'aigua van ser utilitzats en un intent de refredar les barres de combustible nuclear usat en la unitat 3 de la planta. Segons Andrew, les autoritats japoneses continuen amb els esforços per restablir el subministrament elèctric a tota la central atòmica. De fet, generadors dièsel estan subministrant energia elèctrica per als sistemes de refrigeració de les unitats 5 i 6, les dues menys afectades pel sisme i el tsunami, el que Andrew qualificar de “positiu”.
Renate Czarwinski, experta en radiació de l'AIEA, ha assegurat que les dosis de radiació registrades a la zona del desastre han baixat substancialment en els últims dies. Per exemple, a Tòquio, que es troba a 230 quilòmetres de Fukushima, la radiació mitjana ha baixat des d'un màxim de 0,5 microsieverts per hora el 15 de març fins a menys de 0,1 dos dies més tard. L'exposició a 100.000 microsieverts per any és el llindar acceptat pels experts per considerar evident el risc per desenvolupar un càncer. Andrew ha precisat que amb els nivells registrats en les ciutats japoneses no existeix per ara cap risc per la salut humana, “tret que la situació empitjori dramàticament”.