Més regulació amb els pisos turístics
Els tribunals avalen la llei catalana que dona poder als ajuntaments de zones amb tensió de mercat per aturar llicències de pisos turístics i els lloguers de temporada
Amb la decisió del Tribunal Constitucional espanyol d’aquest mes de març d’avalar el decret català del 2023 sobre els pisos turístics a Catalunya, la nova regulació sobre aquest tipus d’habitatge ha entrat plenament en vigor. La llei obre la porta als ajuntaments a aturar l’augment d’aquest tipus de llicències i fins i tot a eliminar aquest tipus d’allotjament si es considera que la seva proliferació està alterant de manera alarmant el mercat de lloguer tradicional, fins al punt que els habitants de la zona ja no poden accedir al lloguer estable perquè se n’ha incrementat de manera molt elevada el preu o bé perquè l’oferta de lloguer ordinària s’ha reduït en benefici de l’oferta d’allotjaments turístics o lloguers de temporada.
El decret que regula aquests pisos i que dona als ajuntaments la capacitat d’intervenir-hi afecta 262 municipis de Catalunya, entre els quals hi ha les ciutats amb més demanda residencial i una gran pressió turística, com Barcelona, Girona, Tarragona i Sitges.
El fet que els tribunals hagin avalat finalment aquesta llei ha estat celebrat per les entitats municipalistes, ja que consideren que reforça la capacitat de les administracions locals per regular el mercat de l’habitatge. Un dels municipis amb el mercat més tensat per aquest tipus d’habitatge és Barcelona, on ara l’Ajuntament disposarà d’una eina per limitar l’expansió dels pisos turístics i promoure els lloguers estables per a residents.
En canvi, des del sector turístic i l’immobiliari s’han aixecat algunes veus de preocupació per les conseqüències econòmiques que pot comportar aquesta regulació. Des d’aquest punt de vista, es considera que la limitació dels pisos turístics pot afectar el dinamisme econòmic de moltes ciutats i reduir l’oferta d’allotjament per als visitants. També adverteixen que algunes plataformes de lloguer vacacional podrien buscar alternatives per continuar operant en aquests municipis, ja que mentre hi hagi demanda turística molts propietaris buscaran les escletxes legals per atendre-la.