Entre estètica i consciència
Els materials naturals per damunt dels sintètics, els colors terra i la reutilització tant de materials com d’objectes des d’una òptica creativa, guanyen terreny en l’àmbit de l’interiorisme i el disseny conscient
En consonància amb el creixement de les tendències generals que apunten cap a una major consciència ambiental, també el sector de l’interiorisme, el disseny i la decoració han evolucionat cap a plantejaments de sostenibilitat i la creació d’espais en harmonia amb l’entorn.
La tendència apunta cap a estils de decoració que contribueixin a crear espais més saludables, a afavorir la reducció de residus i a contribuir clarament a la preservació del medi ambient. Hi conflueixen, segons indiquen els experts en interiorisme i disseny, tres tipus d’estils d’interiorisme i decoració: raw, que es fonamenta en l’ús de materials naturals, rústics i imperfectes; japandi, que fusiona els estils més genuïnament japonesos i escandinaus, que conjuguen senzillesa, funcionalitat i calidesa i confort; i nature inside (“natura a casa”), que opta per la integració d’elements naturals i orgànics com a objectes decoratius vius.
Materials naturals i sostenibles
L’ús de materials com la fusta reciclada, el bambú i les fibres naturals és, en aquest context, la tendència dominant. Ja no només perquè es tracta de materials que aporten calidesa i textura als espais, sinó perquè també redueixen la petjada ecològica. Segons publica el portal immobiliari Idealista en un article que analitza les tendències també en matèria d’interiorisme i decoració, “els materials naturals i sostenibles continuen en auge, i aporten una sensació de calma i connexió amb la natura”. La decoració sostenible implica, doncs, l’ús de materials i productes respectuosos amb l’entorn i la salut, per tal de reduir l’impacte ambiental i promoure un estil de vida més conscient. Així, en aquesta tendència a l’alça, destaquen els objectes fabricats amb materials biodegradables o reciclats; l’opció per la compra conscient a empreses de proximitat compromeses amb les pràctiques respectuoses amb el medi ambient; la reutilització; el refús d’objectes de decoració fabricats amb materials derivats de recursos fòssils, com els plàstics; la incorporació de plantes naturals d’interior com a elements decoratius vius que aporten, a més de confort, potencial en la millora de la qualitat de l’aire dels habitatges, o la predilecció de teixits elaborats amb fibres naturals i processos de producció ecològics.
Paleta cromàtica i retorn a materials ancestrals
En aquest context, la paleta cromàtica s’inclina cap a colors terrosos suaus, pel seu potencial en la creació d’ambients càlids i acollidors. A més, s’obren pas, com en un retorn als mètodes antics, els materials de base natural en la confecció de pintures, com és el cas dels pigments naturals i les pintures de base de calç i silicats preparades amb fixadors naturals i aptes tant per a interiors com per a exteriors, o revestiments de materials naturals.
Integració de tecnologia sostenible
L’eficiència energètica esdevé clau en la decoració sostenible perquè aquesta tendència busca la coherència entre el relat i allò que acaba sent la llar. La incorporació de sistemes d’il·luminació led, electrodomèstics de baix consum i dispositius intel·ligents que optimitzen l’ús de recursos contribueix a la creació de llars més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. Només d’aquesta manera té sentit la incorporació d’elements naturals i saludables, perquè no podem viure de manera sostenible a casa nostra si no vivim també de manera sostenible al planeta.