societat
Un 36% dels educadors socials deixa el tercer sector per la precarització existent
El 52,52% dels educadors socials que es van donar de baixa del CEESC el 2023 ho van fer perquè van abandonar la professió
Un 61,04% dels educadors socials treballen en entitats del tercer sector i cada cop són més els professionals que acaben deixant aquest àmbit per incorporar-se a l’administració pública. Les raons estan relacionades amb la precarització del sector: els salaris baixos (19,12%), la manca d’oportunitats de desenvolupament professional (11,68%) i les dificultats per conciliar vida laboral i personal (8,14%). Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe de l’estat de l’educació social del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) presentat al Síndic de Greuges aquest abril, en què també destaca l’alt percentatge d’abandonament: el 52,52% dels professionals que es van donar de baixa del CEESC el 2023 ho van fer perquè van abandonar la professió.
L’informe, en el qual hi han participat 1.121 professionals, amb dades del 2023, constata la “precarització estructural” del sector, que fa que molts professionals (un 19% dels enquestats) es vegin obligats a tenir més d’una ocupació per aconseguir “un mínim d’estabilitat econòmica”.
Una altra dada que el CEESC qualifica d’“alarmant” és que el 29,87?% dels professionals ha patit situacions d’assetjament o violència a la feina. Entre aquests casos, s’inclouen conductes violentes (24,41?%), agressions verbals i aïllament social (30,10?%), i un 28,43?% ha requerit atenció sanitària a causa d’aquestes situacions.
Per tot plegat, el CEESC reclama una millora urgent de les condicions laborals en l’educació social. . “La nostra feina sosté la dignitat de moltes vides, però treballem amb precarietat i risc. Cal reconeixement real, condicions dignes i una aposta política clara pel sistema social”, assegura el president del CEESC, Marc Queralt.
L’informe també revela una desconnexió entre els estudis universitaris i la pràctica professional. Un 36,57?% dels professionals afirmen que no tornarien a estudiar Educació Social, especialment per la manca de sortides laborals (46,09?%) i la insatisfacció amb la qualitat de la titulació (31,25?%).