SOCIETAT
Les plantes i les herbes són protagonistes al Mercat de la Ratafia
Més de quaranta activitats a la dotzena edició de la cita colomenca, amb epicentre a la plaça Farners
Més de quaranta activitats tenen lloc a la dotzena edició del Mercat de les Herbes de Ratafia de Santa Coloma de Farners, que avui i demà promou el coneixement de les herbes silvestres i els seus usos culinaris.
L’art del brodat
La cita tracta l’elaboració del licor d’herbes i les plantes com a guarició i tradició. Segons exposen els organitzacions, el Mercat de les Herbes s’inspira en l’art del brodat per reivindicar el valor de la cura, la paciència i la transmissió de sabers, en una metàfora que enllaça la creació artesanal amb la pràctica ancestral de fer ratafia.
Durant tot el cap de setmana la plaça Farners serà l’epicentre d’un ampli mercat d’herbes i plantes medicinals, amb espai també per a la Petita Confraria, on els infants mostraran els seus coneixements sobre les plantes. Entre les activitats destacades hi ha la xerrada d’Àstrid van Ginkel sobre els ingredients organolèptics de les plantes, el taller de mikado de primavera a càrrec de Judith Ramírez, la presentació del llibre Les coses que creixen de Godai Garcia i Bruna Dinarès, el showcooking en directe de l’Andreu Vilà amb el projecte Tarambana, un taller de remeis naturals a la cuina amb Júlia Yuste i la xerrada d’Evarist March, expert botànic del Celler de Can Roca, sobre les herbes silvestres comestibles.
També es lliurarà el premi Ratafiaire de Mèrit 2025 a Pilar Recasens i Joan Rovira, un reconeixement a dues figures essencials en la preservació de la tradició ratafiaire local.
El mercat també serveix per exposar les plantes i l’herbes silvestres que d’aquí a poc serviran per fer la ratafia d’aquest any. Hi ha, a més, visites guiades a l’entorn de Santa Coloma per conèixer-los.