Societat
Tàrrega ja té una gegantona inclusiva
L’escola Alba de Tàrrega ha presentat, aquesta setmana en el marc de la festa major de la ciutat, la Nona, una gegantona que suposa un pas endavant en l’àmbit de la cultura popular adaptada. Es tracta d’una figura accessible i inclusiva pensada perquè la puguin portar infants i joves amb mobilitat reduïda, autisme o altres necessitats especials. El disseny obert, a més, permet la interacció entre la persona que porta l’estructura i les que l’acompanyen.
La nova gegantona s’emmarca dins dels actes del 50è aniversari de l’escola Alba i l’han dissenyada i construïda alumnes de l’escola d’art Ondara, amb la implicació directa dels alumnes de l’escola d’educació especial Santa Maria de l’Alba.
La nova gegantona té el finançament de l’Ajuntament de Tàrrega i s’ha presentat de manera oficial aquest dimecres en la festa de l’Eixideta, en què totes les escoles de Tàrrega fan ballar els seus gegantons. La principal peculiaritat d’aquesta figura és el seu disseny obert, ja que, per norma general, els gegants, també els que són inclusius, tenen vestits que tapen la persona que el porta. En aquest cas, però, des de l’Associació Alba volien que el disseny connectés la persona que va dins l’estructura amb l’exterior. Un requisit que està pensat, sobretot, per a infants i joves amb autisme, que sovint es neguitegen quan estan en llocs tancats o que necessiten interactuar amb altra gent. “És una accessibilitat no només pensada en termes físics, sinó que va més enllà”, ha explicat la responsable dels projectes culturals d’Alba, Míriam Arnaz.
La nova gegantona Nona representa una aviadora, un símbol de llibertat, aventura i valentia.