vaticà
El papa Lleó XIV fa una crida a la unitat contra l’odi i un sistema que margina i explota
La missa solemne d’inici del pontificat es converteix en una forta crítica als abusos del capitalisme
El successor de Francesc denuncia “la por al diferent”, demana una “pau justa i duradora” a Ucraïna i recorda els supervivents de Gaza i a Myanmar
Més de 150.000 fidels i delegacions de 150 països han assistit aquest diumenge a la primera missa del papa Lleó XIV, la que inaugura oficialment el seu pontificat. Una cerimònia en la qual ha rebut l’estola feta de llana que simbolitza que és el pastor de l’Església catòlica i l’Anell del Pescador, que portarà fins a la seva mort. Abans, el successor de Francesc, ha aparegut a la plaça de Sant Pere en un papamòbil descobert i rebent una gran ovació al crit de “Lleó, Lleó!”.
Un cop a l’altar, el nou sant pare ha recordat Francesc mort l’abril passat i ha parlat breument del conclave en el qual va ser elegit 267 cap de l’Església catòlica “sense tenir cap mèrit”.
“Em dirigeixo a tots vosaltres com un germà, amb temor i trepidació. Vull caminar amb vosaltres pel camí de l’amor de Déu, que ens vol tots units en una única família”, ha declarat el pontífex, que en un missatge dirigit a l’Església catòlica ha dit que no serà “un líder en solitari”. Lleó XIV, de 69 anys i amb doble nacionalitat nord-americana i peruana, ha evitat les referències abstractes en la seva homilia, d’un fort missatge polític i social amb una denuncia contra l’odi al diferent i una dura critica als abusos del capitalisme, sense citar-lo directament. Un missatge que revela quin serà el fil argumental del seu pontificat i que una línia de continuïtat amb Francesc.
“En el nostre temps, veiem massa discòrdia, massa ferides causades per l’odi, la violència els perjudicis la por al diferent, per un paradigma econòmic que explota els recursos de la terra i margina els més pobres”, ha lamentat Lleó XIV, que ha afegit que l’Església i la comunitat cristiana ha de ser “dins d’aquesta massa, una petita llevat d’unitat, de comunicat i fraternitat”. Aquesta unió, però, ha de començar a la mateixa Església, per la qual cosa ha fet una crida a superar les divisions i construir ponts amb les altres religions i branques del cristianisme, exercint com un reducte de “comunió i fraternitat”. Ha parlat de la necessitat d’una Església caritativa, sense propaganda ni poder, i orientada al servei, la unitat i la justícia social. Una Església, ha dit, que no imposi, sinó que camini al costat de les persones i sigui ferment de reconciliació en un mon ferit. El successor de Francesc també ha fet una crida a la pau al món. Ha recordat els “supervivents de la guerra a Gaza, ha lamentat les noves hostilitats a Myanmar i ha demanat davant el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, una pau “justa i duradora” paer a la “martiritzada” Ucraïna.
El papa Lleó XIV rebrà aquesta tarda el mandatari ucraïnès, que ha assistit a la missa d’inici de pontificat a la plaça Sant Pere del Vaticà. Zelenski ha estat present a la cerimònia assegut al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. En aquesta ocasió no hi ha assistit el president dels EUA, Donald Trump. En el seu lloc hi ha anat el vicepresident, JD Vance.