societat
La Bressola fa pinya enmig de l’adversitat
Alumnes, familiars, mestres i, per extensió, tots aquells que d’una manera o altre estan implicats en el projecte de la Bressola, s’han aplegat avui en un acte de germanor —La Bressolada— que ha tingut lloc al parc de l’estany de Sant Esteve del Monestir. La trobada, que ja suma vint edicions, també vol ser un acte de reivindicació anual d’una iniciativa educativa de la Catalunya Nord que té la llengua com a eix vertebrador, i que ara mateix no travessa un moment especialment fàcil per problemes econòmics, tot i que la solidaritat en forma d’ajuts —canalitzats especialment per d’institucions o la societat civil del Principat— sembla que han servit per taponar la ferida.
Les arts escèniques han estat les protagonistes de la Bressolada d’enguany, atès que aquesta disciplina ha estat un dels claus de la volta en el currículum de matèries i activitats dels nou centres —set escoles i dos col·legis— que basteixen actualment l’oferta lectiva de la Bressola. En aquesta línia, els alumnes ha estat el centre de la festa amb la representació de l’obra Oliver Twist, amb l’interpretació de nou cançons sobre l’obra de Charles Dickens. L’actuació dels Castellers del Riberal i els Sorollosos d’Aire Nou de Bao, ha estat el colofó d’una celebració on també hi ha hagut espectacles de màgia caçons i s’ha pogut tastar un vi especial per a l’ocasió, el Bressolada 2025.
Els nou centres que La Bressola té escampats a dia d’avui per la Catalunya Nord compten amb 1.100 alumnes de 2 a 15 anys i un centenar llarg de professors. En total, el projecte té un pressupost de 4,5 milions d’euros anuals, dels quals 1,9 els aporta l’Estat francès en concepte de salaris pels mestres. Els pares d’alumnes cobreixen un terç més del global —al voltant d’1,5 milions— a través d’un sistema proporcional que es fixen en funció dels mitjans econòmics de cada família. La resta del pressupost, doncs, s’ha d’anar cobrint com es pot, circumstància que ha provocat que a principis d’any la Bressola tingués un problema, i greu, de liquiditat que finalment s’han pogut capejar gràcies a campanyes de solidaritat com les dutes a terme per Òmnium Cultural o l’Associació d’Amics de la Bressola, o l’augment de la subvenció que aporta la Generalitat de Catalunya. Des del centre, però, alerten que aquesta és una solució purament circumstancial, i que el que cal és una major implicació de les institucions de la Catalunya Nord. Un dels casos més flagrants és el del Departament de Pirineus Oriental, que cada any aporta 50.000 euros al projecte, una suma que és 16 vegades inferior a la que procedeix de la Generalitat.