societat
Seixanta pobles catalans a banda i banda del Pirineu teixeixen vincles per “esborrar la frontera mental”
La quarta trobada de municipis catalans sense fronteres consolida les relacions i els projectes entre les localitats participants
Alcaldes i regidors d’una seixantena de pobles catalans de banda i banda del Pirineu s’han reunit avui a Campllong en la quarta trobada de municipis catalans sense fronteres. Organitzada per l’associació cultural Angelets de la Terra, té l’objectiu de teixir vincles per “esborrar la frontera mental”. El president d’Angelets de la Terra, Ramon Faura, ha explicat que “en les trobades prèvies, s’ha aconseguit que la gent es conegui i començar projectes d’intercanvi”. Una d’aquestes relacions és la que s’ha consolidat entre Bàscara (Alt Empordà) i Pesillà de la Ribera (Rosselló), que comparteixen programació cultural. L’alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, diu que “les trobades són molt interessants per recuperar la relació entre pobles germans”.
Carta comuna
A l’inici de l’acte, a les deu del matí, els representants de cadascun dels ajuntaments presents han signat la carta comuna dels municipis catalans, en què s’acorden deu punts en favor d’augmentar la relació entre banda i banda del Pirineu català, així com promoure la llengua i la cultura catalana.
En concret, aquesta carta estableix que els municipis es comprometen a votar en un ple municipal la seva participació en les trobades de municipis sense fronteres, a designar una persona encarregada d’enfortir aquestes relacions i a participar activament a les trobades. També a convidar altres localitats a participar, donar suport a qui vulgui teixir vincles i organitzar sortides entre municipis per fomentar lligams.
Finalment, la carta contempla la promoció la llengua, la cultura, la història i la identitat catalana a través d’esborrar “la frontera mental”, l’ús de la llengua catalana en les interaccions entre municipis de banda i banda del Pirineu i la col·locació de la carta en un lloc visible de cada ajuntament per ajudar a difondre aquest projecte, iniciat el 2023.
Consolidant els intercanvis
Les trobades que s’han fet fins ara han permès “que la gent es conegui i començar petits projectes d’intercanvi”. Així ho ha destacat el president de l’associació cultural Angelets de la Terra, Ramon Faura, que diu que es continua treballant perquè aquests vincles, que s’estan consolidant, siguin més ferms.
Un exemple d’èxit és la relació que s’ha establert entre Bàscara, a l’Alt Empordà, i Pesillà de la Ribera, al Rosselló. Des que l’any passat es van conèixer a la trobada que es va fer a Bàscara, comparteixen programació cultural. “Els municipis catalans de banda i banda del Pirineu som germans, però ens hem separat per circumstàncies de la història”, narra l’alcalde Bàscara, Narcís Saurina, que diu que “les trobades són molt interessants per tornar a connectar”.
Saurina evidencia que té més coses en comú amb pobles petits de la Catalunya del Nord que amb Barcelona: “La gent s’estranya quan vaig a visitar aquests pobles i no hauria de ser així, perquè queden a 40 quilòmetres de casa i tenim moltes més coses en comú que amb una gran ciutat.” En el mateix sentit, el regidor de Pesillà de la Ribera, Iu Escape, afirma: “Cal recuperar lligams perquè som germans i tenim molt per aprendre els uns dels altres i preservar la cultura catalana, que és la nostra”.
“La frontera és dins del cap de la gent; no existeix”, afegeix Escape, que està convençut que “canviar el marc mental és un repte, però cal fer-ho i potenciar els intercanvis entre el nord i el sud”.
Enguany, la trobada ha tingut la participació de municipis de les Terres de l’Ebre. “És interessant que vingui gent de més lluny perquè no s’ha de limitar just a banda i banda del Pirineu, sinó que s’ha d’estendre a tot el territori català perquè com més siguem més sumarem”, afirma Saurina. I aquest és de fet el camí que se segueix. L’última trobada a la banda sud del Pirineu es va fer el maig passat a Bàscara amb l’assistència d’uns quaranta municipis, vint menys que aquesta edició.
Promoure l’ús del català
A banda d’esborrar la frontera, les trobades també permeten promoure l’ús del català. En aquesta línia, Faura detalla que “les trobades són catalano-catalanes i no franco-espanyoles”. Un dels punts més destacats d’aquestes trobades de municipis catalans sense fronteres són les reunions ràpides entre alcaldes i regidors perquè es puguin conèixer les realitats d’altres localitats i crear projectes compartits.
La trobada a Campllong ha acabat pels volts de les tres del migdia amb concerts. El primer l’ha ofert Julien Leone, el perpinyanès finalista de la tercera edició del programa Eufòria de 3Cat. I també hi ha actuat Maxime Cayuela, participant del programa The Voice a la Catalunya del Nord, i Joan Christian Simelio & Marc Torrent.
Angelets de la Terra
Angelets de la Terra és una associació cultural fundada el 2001 al Rosselló i que pren el nom dels pagesos d’aquesta comarca, que van aixecar-se contra l’ocupació francesa de la Catalunya Nord. Des del 2023, l’entitat impulsa trobades entre municipis de banda i banda del Pirineu català. La iniciativa va sorgir a partir d’una enquesta feta a 115 poblacions de la Catalunya del Nord, que revelava la seva voluntat de generalitzar els intercanvis amb la resta de Catalunya. En concret, segons dades de l’entitat, el 72,7% van respondre sí a la pregunta: “Voleu organitzar esdeveniments per facilitar les trobades entre els electes del nord i del sud de Catalunya?”.
La primera trobada es va fer a Sant Cebrià de Rosselló el desembre del 2023, Bàscara va acollir la segona el maig del 2024 i la tercera es va celebrar l’octubre de l’any passat a Tuïr (Rosselló). La pròxima trobada es farà la tardor que ve a Sant Genís de Fontanes (Rosselló).