Societat

societat

L’adeu de Josep Costa Pagerols, inspirador de l’Escairador de Cal Rosal

L’any 2018 la seva filla, Maria Costa, va agafar-li el relleu per modernitzar l’ofici i crear el projecte de l’Escairador

Josep Costa Pagerols, pagès de tota la vida, va morir dissabte als 80 anys, segons va informar la Televisió del Berguedà. Era del municipi d’Olvan i durant molts anys va ser dels pocs pagesos del país que va mantenir viva aquesta tradició d’escairar cereals i especialment el blat de moro.

Després d’uns anys amb el molí inactiu va decidir recuperar-lo per tenir una afició. Aleshores, per tal de preservar l’ofici va decidir transmetre els seus coneixements a la seva filla Maria, i aquesta, l’any 2018, juntament amb el seu company Jordi Claramunt, va engegar el projecte de l’Escairador de Cal Rosal. Primer van treure al mercat el blat de moro escairat i el blat forment; al cap d’un temps van llançar farines i sèmoles de les dues varietats de blat; i més recentment van aconseguir fer pasta a partir del seu blat.

La iniciativa, a més de recuperar la comercialització professional del blat de moro escairat, també va significar un pas endavant en la producció de pasta i productes derivats del cereal de manera tradicional i aptes per a tots els consumidors. Des d’aleshores van apostar per oferir aliments amb una mínima transformació a restaurants i petits comerços del Berguedà, el Bages, el Solsonès i la Cerdanya.

Maria Costa explicava en una entrevista a la Diputació de Barcelona que el seu pare tenia “una obsessió per les varietats tradicionals de cereals i de llegums, perquè li agrada menjar bé i admira els sabers i les coses singulars que havia conegut quan era petit” i afegia que sense ser-ne conscient, era un “superecologista” que sempre va primar la qualitat per sobre de la quantitat i volia fer les coses de la manera més respectuosa amb l’entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia