URBANISME
El TSJC suspèn l’enderroc del Club de Mar previst per dilluns
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat suspendre de forma cautelaríssima l’ordre de tancament i enderroc del Club de Mar de Sitges que el Ministeri per a la Transició Ecològica ha dictat per dilluns 2 de juny a les 9 h. La secció tercera de la Sala Contenciós Administrativa ha acceptat el recurs que divendres va presentar l’entitat per demanar que s’aturés de forma provisional la demolició de les instal·lacions. Una petició que el TSJC accepta perquè constata una “urgència especial” a l’espera que es resolguin altres recursos paral·lels, segons la interlocutòria a què ha tingut accés l’ACN. Ara el tribunal dona tres dies al Ministeri i a la fiscalia per a què presentin les al·legacions que considerin.
El tribunal assenyala que, si no suspengués cautelaríssimament l’enderroc, podria haver-hi “conseqüències irreversibles per al club”, ja que una hipotètica sentència ferma a favor de l’entitat no permetria restituir l’edifici si aquest es tirés a terra dilluns.
Al mateix temps, el TSJC recorda que el litigi entre el Club de Mar i l’estat espanyol sobre l’ocupació de l’espai de domini públic marítim-terrestre porta molts anys de demora per “passivitat administrativa”. En aquest sentit, afirma que dictar una suspensió de forma cautelar “no sembla que pugui causar un perjudici rellevant o insuportable per als interessos de la Demarcació de Costes”. La resolució del TSJC arriba l’endemà que el Tribunal Suprem acceptés estudiar dictar una suspensió cautelar de l’enderroc.
Al seu torn, el govern municipal de Sitges ha enviat al TSJC un incident d’execució i un requeriment a Costes per demanar el cessament de l’actuació, segons ha fet públic l’Ajuntament en un comunicat. El consistori també indica que l’alcaldessa Aurora Carbonell està negociant una moció amb tots els grups municipals per presentar al ple d’aquest dimecres. Entre altres acords, es vol demanar a la Generalitat que agilitzi la tramitació per declarar el Club de Mar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
El govern recorda que fa un any va presentar un informe per reconfigurar la façana marítima, en el qual hi havia la premissa de conservar els edificis del Club de Mar i els restaurants adjacents. El projecte contempla la possibilitat que l’Ajuntament assumeixi la gestió de l’entitat per garantir un ús públic de l’edifici, construir un espigó per garantir l’estabilitat de la sorra i establir noves servituds de pas al voltant del Club de Mar, amb un nou mirador.