La Generalitat augmenta a 271 milions la inversió prevista a la demarcació el 2010

La xifra, un 16% superior a la d'enguany per l'eix Xerta-Horta, ve condicionada per la caiguda prevista d'ingressos tributaris

šEls 42,8 mili­ons d'euros que el govern dedi­carà a aca­bar la nova car­re­tera entre Horta de Sant Joan i Xerta –la con­nexió directa entre la Terra Alta i l'eix de l'Ebre– són amb diferència la par­tida més gene­rosa en el pres­su­post català per al 2010 a la demar­cació de Tar­ra­gona (vegeu-ne detall per comar­ques a la plana 3). La inversió en infra­es­truc­tu­res també inclou par­ti­des sig­ni­fi­ca­ti­ves per a l'inici de les obres de millora de la C-51 entre el Ven­drell i Valls, la vari­ant de la C-242 a les Bor­ges del Camp, el Raval de Mar de Vila-seca, el reforç de la C-44 entre Móra la Nova i l'Hos­pi­ta­let de l'Infant, el nou pont entre Del­te­bre i Sant Jaume d'Enveja, i la millora de la car­re­tera entre Ull­de­cona i Tor­tosa. Fins i tot s'hi obre una par­tida per a una rei­vin­di­cació de fa anys: la cons­trucció d'una rotonda d'accés al com­plex de la Labo­ral de Tar­ra­gona, a l'auto­via de Salou. El 2010 no es pre­veu, en canvi, cap pre­visió ni per a l'estudi infor­ma­tiu previ al des­do­bla­ment pre­vist de la C-37 entre Valls i Alco­ver, ni per a les recla­ma­des vari­ants de la C-14 i la C-241 en pobles de la Conca de Bar­berà, que hau­ran d'espe­rar temps millors.

La inversió en obra pública i altres millo­res urbanísti­ques muni­ci­pals té dota­ci­ons també força tes­ti­mo­ni­als, en la mesura que ja tenen pro­gra­mes específics com ara el PUOSC i la mateixa llei de bar­ris. Les actu­a­ci­ons sobre el patri­moni històric, com ara cas­tells i esglésies, també són més aviat escas­ses, si bé hi des­taca el mig milió per a la res­tau­ració del cas­tell de Mira­vet. També es tro­ben a fal­tar inver­si­ons en medi ambi­ent, per exem­ple en la cre­ació del parc natu­ral de les mun­ta­nyes de Pra­des.

Residències i esco­les

Si alguna cosa es pri­o­ritza en els comp­tes, tan­ma­teix, són les inver­si­ons en matèries soci­als: edu­cació, salut i gent gran, que copen un 54,7% del total en el con­junt de Cata­lu­nya, 1,2 punts més que enguany.

A la demar­cació, així, des­taca per exem­ple la cons­trucció ja avançada de la nova residència Roger de Llúria, que serà la més gran de Reus, i la reno­vació de la de la Mare de Déu de la Mercè, a Tar­ra­gona, que també fa anys que s'arros­sega, a més de millo­res en altres cen­tres geriàtrics, com ara el de Móra.

En l'àmbit esco­lar també es pres­su­pos­ten molts recur­sos per a nous ins­ti­tuts, com ara el de Tar­ra­gona i el dels Palla­re­sos, però sobre­tot per a la reno­vació i millora d'un ampli reguit­zell de cen­tres a diver­sos muni­ci­pis, com, per posar-ne sols alguns exem­ples, el CEIP Enxa­neta de Valls, el Sant Ber­nat Calvó de Reus, el Mar­cel·lí Domingo de Roque­tes, el Cor de Roure de Santa Coloma de Que­ralt, el de la Fata­re­lla i l'ins­ti­tut escola de Sant Car­les.

La prin­ci­pal inversió en matèria edu­ca­tiva, en tot cas, ve per un equi­pa­ment que ja està aca­bat: la Facul­tat de Lle­tres de la URV, ja en fun­ci­o­na­ment al Cam­pus Cata­lu­nya de Tar­ra­gona. En aquest cas, com hau­ria de pas­sar amb l'Escola Ofi­cial d'Idi­o­mes –que de fet tam­poc té cap dotació en aquest pres­su­post–, l'Ajun­ta­ment va avançar els diners per cons­truir-la, i la Gene­ra­li­tat els hi haurà d'anar retor­nant a poc a poc. A banda, s'anun­cia la cre­ació a Santa Oliva d'un cen­tre resi­den­cial d'acció edu­ca­tiva (CRAE), un esta­bli­ment que aco­llirà els menors sota tutela men­tre no poden tor­nar amb la seva família o no tenen cap família d'aco­llida.

Cen­tres sani­ta­ris

La inversió en equi­pa­ments sani­ta­ris també serà impor­tant el 2010 al Camp i l'Ebre, començant per la posada en marxa del nou hos­pi­tal Sant Joan de Reus, que el govern va con­fir­mar ahir tot i que no està inclòs direc­ta­ment en cap par­tida del pres­su­post. Sí que hi ha, en canvi, les obres d'ampli­ació del ser­vei d'urgències de l'hos­pi­tal Joan XXIII de Tar­ra­gona, ja en marxa, i, amb menys dotació, les del Verge de la Cinta de Tor­tosa. Pel que fa a la resta de la xarxa, espe­ci­al­ment cele­bra­des –just per des­con­ges­ti­o­nar els hos­pi­tals– són les millo­res al cen­tre d'assistència primària de Salou, on es farà un cen­tre d'alta reso­lució, però també les inver­si­ons als CAP de Sant Sal­va­dor, Cala­fell, Cunit, l'Aldea, l'Amet­lla i Cam­brils, en aquest cas ja gai­rebé aca­bat. També s'ha dotat par­tida per al cen­tre sani­tari Casa­blanca de Tar­ra­gona, una obra de referència pen­dent només d'adju­di­car.

(Més infor­mació, a la secció de Política)

Regeneració d'aigües sí, dessalinitzadora encara no

La inversió en projectes que actuen sobre l'anomenat cicle de l'aigua també s'enduen un pessic important dels comptes de l'any vinent. Destaca molt, en aquest sentit, el projecte d'utilització d'aigües regenerades de la depuradora de Vila-seca per a la indústria química, que s'endú més de 7 milions d'euros. L'obra, que té un pressupost global de 51,5 milions d'euros, es farà en dos trams, i el primer es preveu que ja podrà estar en funcionament a final del 2010, ja que algunes de les actuacions previstes ja s'han adjudicat en els últims mesos. Quan estigui del tot en marxa, l'actuació permetrà estalviar uns 20 hectòmetres cúbics l'any d'aigua que ara usa la indústria que podria anar per a l'ús de boca.

Aquesta no és, tanmateix, l'única actuació en matèria de sanejament, ja que es dediquen un bon grapat de partides a la construcció, ampliació i millora de col·lectors municipals i estacions depuradores d'aigües residuals en un grapat de municipis, sobretot al Priorat, on de fet s'endú bona part dels 6,5 milions d'inversió a la comarca, la menys afavorida en aquest sentit.

El que no inclou, en canvi, el pressupost del 2010 és la construcció de la nova dessalinitzadora del Foix a Cunit, que ha de donar aigua en les èpoques seques tant a Barcelona com al Camp, però que només té oberta una partida testimonial de 33.853 euros, en espera de temps millors per trobar-hi finançament.

Estimular l'economia

L'estímul a l'economia i la creació d'ocupació són en tot cas una de les grans preocupacions en els comptes per al 2010. D'aquí les notables inversions en diversos polígons industrials, com ara el de Palau de Reig de Dalt a Valls, el del Camí de la Porrassa a Vandellòs, el de les Camposines de la Fatarella, el de Molló de Móra la Nova i el Mestral de l'Arboç. No apareix enlloc, en canvi, el polèmic projecte del Logis Penedès, tot i que, encara al Baix Penedès, sí que caldria afegir a la llista els gairebé 10 milions per a la recerca i innovació en les millores que es faran al circuit de proves automobilístiques de la Idiada. En la mateixa categoria de dinamització econòmica caldria incloure també les milionàries inversions previstes en la millora de regadius, sobretot a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

Altres edificis públics

L'apartat d'edificis públics és especialment rellevant a les Terres de l'Ebre, on es dediquen mig milió al Palau Oliver de Boteller i més de 5 milions més en conjunt per adequar la seu de les noves delegacions territorials del govern a Tortosa, que de passada «salven» en part el total d'inversió a la regió.

A banda, en els comptes es destina una inversió important, uns 10,5 milions en conjunt, a acabar les dues grans noves comissaries centrals dels Mossos d'Esquadra que s'estan aixecant a la demarcació, al barri de Campclar de Tarragona i a Tortosa. A més, s'acabarà el nou centre d'emergències del 112 que s'està fent entre Tarragona i Reus. No inclouen, en canvi, cap partida per a la nova presó que es farà a la zona de Mas d'Enric, al Catllar, a la qual enguany s'han destinat 15 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.