Medi ambient

medi ambient

Alerten que al Maresme podrien desaparèixer platges

L'entitat ecologista Natura manté que fins al 30% del litoral podria tenir els dies comptats si no s'hi actua

Rebutja les regeneracions periòdiques de sorra i reclama mesures més sostenibles

La regressió que expe­ri­men­ten des de fa anys les plat­ges del Maresme podria arri­bar a ser defi­ni­tiva, i fins a un 30% del lito­ral actual podria des­a­parèixer si no es posen els mit­jans neces­sa­ris. Aquest és el crit d'alerta que ha fet l'enti­tat eco­lo­gista Natura després d'haver ana­lit­zat les últi­mes des­tros­ses que hi ha hagut al lito­ral de la comarca a causa de l'últim tem­po­ral del novem­bre, que va tor­nar a dei­xar gai­rebé sense platja alguns muni­ci­pis tant del sud com del nord del Maresme.

Els ports, res­pon­sa­bles

Segons explica el por­ta­veu de Natura i engi­nyer de forest Oriol Bassa, es cons­tata que l'acció de l'home amb la cons­trucció de ports espor­tius ha estat el prin­ci­pal motiu de la regressió de les plat­ges situ­a­des imme­di­a­ta­ment a l'oest d'aquests equi­pa­ments. “Els ports actuen com a bar­rera natu­ral de la sedi­men­tació de la sorra que por­ten les rie­res”, afirma. Unes rie­res que en els últims qua­ranta anys, a més, i amb una menor erosió del sòl, bai­xen cada cop menys sorra cap a les plat­ges. En qual­se­vol cas, i segons Natura, les apor­ta­ci­ons periòdiques de sorra sobre­tot a la zona sud de la comarca “han estat pedaços molt cars que no han resolt ni de bon tros el pro­blema”. La sorra abo­cada durant la pri­ma­vera o l'estiu torna a des­a­parèixer amb els pri­mers tem­po­rals de tar­dor. I ja no torna.

Oriol Bassa reclama que des de les admi­nis­tra­ci­ons es faci un esforç per tro­bar una solució “sos­te­ni­ble ambi­en­tal­ment”, i recorda que hi ha estu­dis específics que ava­len algu­nes actu­a­ci­ons pos­si­bles, com ara la cons­trucció d'espi­gons sub­ma­rins. “Abans de fer res defi­ni­tiu, però, cal com­pro­var l'efec­ti­vi­tat de la mesura”, adver­teix.

Des de Natura també s'explica que les plat­ges situ­a­des a l'est dels ports no tan sols man­tin­dran la seva amplada actual, sinó que és pos­si­ble que l'aug­men­tin, perquè la sorra s'hi anirà acu­mu­lant.

Regeneració puntual i milionària

L'any 2010, el Ministeri de Medi Ambient, que té les competències del litoral, va anunciar que no tornaria a regenerar més les platges del sud del Maresme amb sorra del fons marí. Posava fi a sis anys d'actuacions amb un cost de més de 20 milions d'euros per una sorra que durava poc més de tres mesos. La Generalitat anunciava a principi d'any un pla específic per regenerar el litoral de la comarca que, de moment, no s'ha fet efectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.