Medi ambient

Curant l'Ebre

Cada dia s'extreuen amb una draga del pantà de Flix 2.000 tones de les 700.000 tones de llots tòxics i radioactius que s'hi han acumulat durant dècades per l'activitat industrial

L'Ajuntament de Miravet presenta un recurs contenciós administratiu perquè no té garantit un subministrament alternatiu si es contamina l'aigua de l'Ebre durant l'extracció dels llots

Els treballs de neteja de l'Ebre duraran fins al 2015
Els residus es traslladen en camió al Racó de la Pubilla

Vuit anys després que es fes públic l'informe del Con­sell Supe­rior d'Inves­ti­ga­ci­ons Científiques (CSIC) i la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) que reve­lava que al fons del pantà de Flix s'acu­mu­len milers de tones de llots tòxics i radi­o­ac­tius, com a con­seqüència de l'acti­vi­tat indus­trial d'Erki­mia (ara Ercros), han començat real­ment les obres d'extracció dels fangs. Cada dia es dra­guen fins a 2.000 tones de fangs res­pecte a les 700.000 tones de llots amb metalls pesants i radi­o­ac­tius que hi ha, un procés que s'allar­garà durant els pròxims dos anys; però el cert és que quan es va fer pública la «bomba» que s'acu­mula al fons del pantà el govern de l'Estat va asse­gu­rar que el 2008 l'Ebre que­da­ria net. Lla­vors, però, encara es des­co­nei­xia quin mètode s'uti­lit­za­ria per neu­tra­lit­zar els llots.

Des­viar el curs del riu, enter­rar-los en un dipòsit sege­llat o bé aïllar la zona i extreure'ls eren les tres opci­ons que hi havia sobre la taula. Final­ment, aquesta dar­rera opció és la que s'ha adop­tat, tal com reco­ma­na­ven la majo­ria dels científics. I l'obra acaba d'arren­car després de múlti­ples retards i amb una data límit per fina­lit­zar els tre­balls: desem­bre del 2015. Si en aquest període no es com­pleta l'extracció dels llots tòxics, la Unió Euro­pea no sub­ven­ci­o­narà el 70% del pres­su­post, que és de 165 mili­ons d'euros.

«Els llots no s'han de que­dar al fons del pantà, s'han d'extreure i hem de pre­su­mir d'exe­cu­tar el pro­jecte de recu­pe­ració ambi­en­tal més potent del con­ti­nent», mani­fes­tava el secre­tari d'Estat de Medi Ambi­ent, Fede­rico Ramos, fa unes set­ma­nes, quan Estat i Gene­ra­li­tat van esce­ni­fi­car l'acord entre admi­nis­tra­ci­ons que ha permès des­en­ca­llar el pro­jecte. Tant és l'interès que ha des­per­tat el procés de des­con­ta­mi­nació del pantà de Flix entre la comu­ni­tat científica inter­na­ci­o­nal que el Minis­teri de Medi Ambi­ent ha creat una pàgina web (www.​dec​onta​mina​tion​flix.​com) que informa de tots els detalls de l'actu­ació en català, cas­tellà i anglès i que, pròxima­ment, es tra­duirà al xinès.

Garan­tir la qua­li­tat de l'aigua i eli­mi­nar els llots tòxics perquè no que­din resi­dus a l'Ebre que puguin gene­rar nous epi­so­dis de con­ta­mi­nació és l'objec­tiu de l'obra, segons ha expli­cat el direc­tor del pro­jecte, Marc Pujols. «Hem fet un mur de pal­plan­xes metàl·liques cla­va­des fins al fons rocós que encer­clen els llots», explica Pujols. Un mur que fa 1.300 metres de lon­gi­tud i aïlla els fang tòxics. Com que el mur ja fa dos anys que està ins­tal·lat, l'eva­po­ració ha pro­vo­cat que el nivell de l'aigua sigui infe­rior al recinte, de tal manera que si hi hagués algun pro­blema seria l'aigua del riu la que pene­tra­ria al recinte i no a la inversa. També s'ha cons­truït un mur de 1.100 metres de lon­gi­tud al marge dret del pantà, així com una planta (dins del polígon químic d'Ercros) on es trac­ta­ran els mate­ri­als extrets i l'aigua. «En una pri­mera fase se sepa­ren gra­ves i sorra, que no con­te­nen con­ta­mi­nació, de l'aigua i i els llims, que es on es con­cen­tra la con­ta­mi­nació», explica el direc­tor del pro­jecte. Poste­ri­or­ment, es des­hi­dra­ten l'aigua i els llims, l'aigua es tras­llada a una depu­ra­dora, men­tre que els llims es clas­si­fi­quen en tres grups, depe­nent dels mate­ri­als con­ta­mi­nats que con­te­nen.

Forn de 1.110°C

Si en el resul­tat de l'anàlisi del mate­rial dra­gat pre­do­mi­nen els com­pos­tos orgànics volàtils, es tras­lla­den a la planta de desorció. Allà s'intro­du­ei­xen al forn de desorció, a menys de 350 graus centígrads per evi­tar l'eva­po­ració del mer­curi. Pel que fa als gasos resul­tants del forn de desorció, pas­sen a un forn d'oxi­dació tèrmica on s'escal­fen a 1.100ºC. Després es refreda la tem­pe­ra­tura a 200°C per evi­tar la for­mació de dio­xi­nes i el gas resul­tant passa per un fil­tre de mànegues per tal de reco­llir les partícules en sus­pensió.

En el cas que el llot des­hi­dra­tat esti­gui for­mat per com­pos­tos volàtils en con­cen­tra­ci­ons mode­ra­des, el llot s'oxida al tanc de mes­cla afe­gint-hi reac­tiu i aigua. I una vegada com­ple­tada la bar­reja, el mate­rial passa als dipòsits de reacció, on en dues hores s'obté un com­post inert, inso­lu­ble en l'aigua i llest per ser tras­lla­dat a l'abo­ca­dor.

Pel que fa al mate­rial extret del fons del pantà amb una ele­vada con­cen­tració de mer­curi i d'altres metalls pesants, es pro­cessa a la planta d'esta­bi­lit­zació. El llot passa per unes tre­mu­ges i es bar­reja amb aigua, ciment i addi­tius específics amb l'objec­tiu d'esta­bi­lit­zar el mer­curi i evi­tar que aquest esti­gui pre­sent en el pos­si­ble lixi­viat del llot. És tot un procés força com­plex que fins ara només s'ha pro­vat en labo­ra­tori, i cer­ta­ment ha fun­ci­o­nat, però mai s'havia exe­cu­tat a escala indus­trial.

Una vegada fet el trac­ta­ment ade­quat als resi­dus, es tras­lla­den amb camió fins a l'abo­ca­dor del Racó de la Pubi­lla, a uns 7 quilòmetres de distància. A l'abo­ca­dor s'ha habi­li­tat un vas de 6 hectàrees per dipo­si­tar-hi els resi­dus del pantà. I quan s'hagin extret tots els fangs tòxics es durà a terme el procés de des­man­te­lla­ment del mur de pal­plan­xes metàl·liques així com de la planta de trac­ta­ment dels resi­dus. Lla­vors ja sí que l'Ebre dei­xarà d'estar malalt.

L'alcalde de Flix, el soci­a­lista Marc Mur, des­taca la importància de l'obra per al muni­cipi i per al con­junt del país. «És una opor­tu­ni­tat per al poble, que encara el futur amb ombres», asse­nyala Mur, en referència a l'expe­di­ent de regu­lació d'ocu­pació (ERO) d'Ercros. El calen­dari ha fet coin­ci­dir l'inici de l'extracció dels llots amb l'ERO d'Ercros, per la qual cosa molts fli­xan­cos (fins ara defen­sors de l'empresa química) s'han sen­tit enga­nyats. Tot i que la des­con­ta­mi­nació genera llocs de tre­ball, uns 75 direc­tes més un cen­te­nar d'indi­rec­tes, no pot com­pen­sar la pèrdua d'ocu­pació a la fàbrica.​El gràfic de com es fa l'extracció dels llots i les quei­xes dels ajun­ta­ments per la “manca de garan­ties", a l'edició en paper de la revista Presència.

Què hi ha al fons del pantà?

Els estudis realitzats al pantà de Flix han detectat diferents elements contaminants: organoclorats, metalls pesants (principalment mercuri) i material radioactiu. Les concentracions d'aquests contaminants són relativament elevades i susceptibles de transmetre la seua contaminació a l'aigua que circula pel riu. Un fet que s'ha produït en almenys una ocasió. Va ser el desembre del 2001, quan es van detectar milers de peixos morts a l'Ebre, entre Flix i Ascó. Una baixada sobtada de la temperatura va provocar que el mercuri pugés cap a la superfície i les analítiques de l'Empresa Municipal d'Aigües de Tarragona va detectar 7,7 micrograms de mercuri per litre d'aigua, quan el màxim permès és 1. Amb tot, en condicions normals no s'ha detectat un transport significatiu de contaminants aigües avall del pantà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.