Infraestructures

S'apuja l'impost per posar plaques solars

El Suprem dictamina que la instal·lació dels aparells també ha de formar part de la base imposable de l'impost de construcció

La decisió del tribunal sobre el cas de Cornellà del Terri garanteix a partir d'ara més diners per als ajuntaments

Un con­flicte entre una empresa i l'Ajun­ta­ment de Cor­nellà del Terri ha gene­rat una sentència judi­cial que, d'una banda, enca­rirà la ins­tal·lació de pla­ques solars i, de l'altra, apor­tarà més ingres­sos als ajun­ta­ments. Qui pro­du­eixi ener­gia a par­tir de pla­ques foto­vol­tai­ques, a l'hora de cons­truir les ins­tal·laci­ons haurà de pagar a l'Ajun­ta­ment un impost de cons­trucció (ICIO) cal­cu­lat a par­tir d'una base impo­sa­ble que inclo­gui el cost de tots els ele­ments neces­sa­ris per a la cap­tació de l'ener­gia (les estruc­tu­res i els apa­rells foto­vol­taics, que és el que val més diners), i no només el cost de l'obra civil (l'obra de paleta, que acos­tuma a repre­sen­tar un per­cen­tatge petit de tot el pres­su­post).

Així ho esta­bleix una sentència del Tri­bu­nal Suprem en el cas d'un con­tenciós que havia inter­po­sat una empresa de Cor­nellà del Terri con­tra el seu Ajun­ta­ment.

Crea doc­trina legal

En la pràctica, aquesta sentència eli­mina els dub­tes que puguin sor­tir a qual­se­vol punt de l'Estat espa­nyol quan es cal­culi la base impo­sa­ble d'un impost de cons­trucció d'un pro­jecte d'ins­tal·lació de pla­ques solars. “La decisió del Suprem s'incor­pora a la doc­trina legal d'obli­gat com­pli­ment i, per tant, a par­tir d'ara afec­tarà els impos­tos de cons­trucció de qual­se­vol ajun­ta­ment de l'Estat”, recalca Marta Fuen­tes, l'advo­cada que ha repre­sen­tat els interes­sos de l'Ajun­ta­ment de Cor­nellà del Terri.

El procés té l'ori­gen en el 2008, quan es van tra­mi­tar les llicències de 13 empre­ses de Cor­nellà del Terri per posar pla­ques foto­vol­tai­ques a fi de ven­dre's l'elec­tri­ci­tat i així treure ren­di­ment d'uns espais, gene­ral­ment les cober­tes. L'Ajun­ta­ment va revi­sar la base impo­sa­ble que figu­rava en les cor­res­po­nents liqui­da­ci­ons dels impos­tos de cons­trucció. Una d'aques­tes empre­ses era Coll-Loras SA, dedi­cada a la cons­trucció de maquinària, al cas de la qual es refe­reix la sentència del Suprem. L'Ajun­ta­ment li va exi­gir amb un decret que la base impo­sa­ble fos­sin els 491.000 euros que cos­ta­ven la tota­li­tat de les obres, men­tre que l'empresa sos­te­nia que havien de ser només els 22.400 euros de l'obra civil, dei­xant fora del càlcul el cost dels gene­ra­dors.

Recurs dels pro­mo­tors

En no estar-hi con­forme, l'empresa va inter­po­sar un recurs con­tenciós admi­nis­tra­tiu con­tra el decret de l'Ajun­ta­ment, sos­te­nint que a la base impo­sa­ble només hi havia d'entrar l'obra civil i, a més, recla­mant que s'apliqués la boni­fi­cació del 95 % que es pre­veia en les orde­nan­ces fis­cals del muni­cipi per a qui fes una reforma com la seva. El jut­jat gironí va deses­ti­mar aquesta última petició, però va donar la raó a l'empresa pel que fa a la part del pro­jecte que calia incloure en la base impo­sa­ble. Ales­ho­res qui va recórrer va ser el con­sis­tori. Final­ment el Tri­bu­nal Suprem li ha donat la raó. És una sentència pio­nera a l'Estat espa­nyol. Com a únic pre­ce­dent, consta una decisió sem­blant quant a con­cepte, però refe­rida a unes ins­tal·laci­ons d'ener­gia eòlica a Anda­lu­sia.

Revisió dels imports

En tenir conei­xe­ment de la decisió del Suprem, l'Ajun­ta­ment de Cor­nellà del Terri ha començat a revi­sar la docu­men­tació de la majo­ria de les empre­ses que van fer unes obres sem­blants a les de Coll-Loras, a fi de recla­mar-los un impost de cons­trucció que tin­gui de base impo­sa­ble tot el pro­jecte. Hi ha afec­tats vuit pro­jec­tes, que, quan s'hi apli­qui el model dic­tat pel Suprem, per­me­tran a aquest Ajun­ta­ment del Pla de l'Estany recap­tar uns 50.000 euros de més –segons els càlculs apro­xi­mats del con­sis­tori– en uns moments que els fan més falta que mai.

Indignats amb l'Ajuntament

Fundada el 1991, Coll-Loras és una empresa familiar dedicada a la fabricació de maquinària. El 2008 van decidir treure rendiment a la coberta del seu edifici posant-hi 500 plaques que els permeten vendre 75 kw. Confiaven en l'ordenança municipal que prometia una bonificació del 95% en la base imposable al veí del poble que fes una inversió com la seva. No obstant, l'Ajuntament els la va denegar i el contenciós administratiu de Girona va donar la raó al consistori, en entendre que només hi tenien dret els que posaven plaques per a consum propi. “Nosaltres comptàvem amb aquesta bonificació. Com és que l'Ajuntament no compleix les pròpies normes?”, es continuen preguntant a l'empresa. La sentència del Suprem els suposarà haver de pagar entre 9.000 i 10.000 euros. Diuen que estan contents amb les plaques, però que si haguessin sabut que l'Ajuntament els posaria tants pals a les rodes no les haurien pas instal·lat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.