El Congrés es compromet a endegar el traspàs dels regionals a la Generalitat

El PSOE també accepta, a instàncies de CiU i ICV-IU, quadruplicar les vies d'accés per millorar els trajectes fins a Barcelona

«Ini­ciar les con­ver­ses necessàries amb la Gene­ra­li­tat enca­mi­na­des al traspàs dels ser­veis de mit­jana distància que dis­cor­rin ínte­gra­ment dins del ter­ri­tori de Cata­lu­nya» és el que haurà de fer el govern de l'Estat arran de l'acord apro­vat dimarts per una­ni­mi­tat al Congrés, que per pri­mer cop insta específica­ment a entau­lar nego­ci­a­ci­ons per a la cessió d'aquest ser­vei. «Crèiem que la Gene­ra­li­tat nego­ci­a­ria con­jun­ta­ment el traspàs de roda­lies i regi­o­nals, perquè l'Esta­tut no ho dis­tin­geix, però com que no ho ha fet hem impul­sat la moció», jus­ti­fi­cava ahir el por­ta­veu adjunt de CiU al Congrés, Pere Macias. Ell mateix, de fet, posava de mani­fest que fins ara sols s'ha arri­bat a un prin­cipi d'acord per al traspàs de roda­lies de Bar­ce­lona. «En cap moment es parla dels altres ter­ri­to­ris, i si es vol crear una xarxa pròpia de roda­lies al Camp cal rebre pri­mer els regi­o­nals, i a par­tir d'aquí fer-ne la trans­for­mació», indi­cava.

El coau­tor de la moció, el reu­senc Fran­cesc Vallès –coor­di­na­dor del grup del PSC a Madrid–, coin­ci­dia ahir que la moció con­sa­gra «l'aposta ferma i deci­dida per la pri­o­rit­zació de la xarxa de mit­jana distància a Cata­lu­nya», ja que hi supo­sarà «una acce­le­ració de les inver­si­ons». Vallès cons­tata que l'acord sig­ni­fica que «el tema dels regi­o­nals es posarà dins de la car­peta de la comissió bila­te­ral», si bé adme­tia que es començarà a nego­ciar ja en una segona fase, pos­si­ble­ment pas­sat l'estiu, després que es con­creti del tot el traspàs de roda­lies.

Qua­tre vies a Bar­ce­lona

També és la pri­mera vegada que Madrid, en la mateixa moció, assu­meix la «pla­ni­fi­cació i exe­cució d'ampli­a­ci­ons i qua­dru­pli­ca­ci­ons de vies d'accés a Bar­ce­lona», una idea molt rei­vin­di­cada pels par­tits cata­lans que fins ara no tenia el suport de l'Estat. La pro­posta es con­creta en una altra moció apro­vada dimarts, i esme­nada a instàncies d'ICV-IU, que parla de fer qua­tre vies d'ample ibèric entre Cas­tell­de­fels i l'estació de Sants per als acces­sos sud, i entre Gra­no­llers i la Sagrera al nord, començant «per la pre­visió de l'ampli­ació necessària als túnels d'imme­di­ata exe­cució a la zona de l'Hos­pi­ta­let, i entre Mont­cada i Mollet». A par­tir d'aquí, el text fins i tot va més enllà i deixa oberta la porta a, men­tre duri l'exe­cució del pla de roda­lies de Bar­ce­lona –fins al 2015–, «ana­lit­zar la pos­si­bi­li­tat d'ini­ciar els estu­dis per a altres actu­a­ci­ons com­ple­mentàries que per­me­tin alli­be­rar les infra­es­truc­tu­res de roda­lies dels ser­veis regi­o­nals». Tant Vallès com Macias i altres fonts con­sul­ta­des d'ICV, de fet, recor­da­ven ahir que el com­promís de qua­dru­pli­car vies «es fa sobre­tot per millo­rar els regi­o­nals», ja que d'aquesta manera podran reduir els temps de tra­jecte fins a Bar­ce­lona, per exem­ple d'un Cata­lu­nya Exprés des de qual­se­vol estació del Camp de Tar­ra­gona o les Ter­res de l'Ebre –ara sovint s'han d'atu­rar per donar pas a trens de roda­lies que tenen pri­o­ri­tat– i fins i tot es podran plan­te­jar un aug­ment de les freqüències de pas.

Sis mesos per a roda­lies

En qual­se­vol cas, el PSOE –a par­tir de la mateixa esmena d'ICV-IU– paral·lela­ment adop­tava dimarts dos com­pro­mi­sos més. L'un, «dis­se­nyar una nova xarxa de ser­veis regi­o­nals que pugui usar amb avan­tatge les dupli­ca­ci­ons de via que s'abor­da­ran i les qua­dru­pli­ca­ci­ons que es pro­po­sen». L'altre, «pre­pa­rar i pre­sen­tar, en el ter­mini de sis mesos, pro­pos­tes de millora i ampli­ació dels ser­veis fer­ro­vi­a­ris con­ven­ci­o­nals als entorns metro­po­li­tans de Lleida, Tar­ra­gona, Man­resa i Girona». És a dir, que l'Estat no sols es fa seu el pro­jecte de crear unes roda­lies pròpies al Camp, sinó que hi posa un pri­mer calen­dari. En tots dos casos, si real­ment l'Estat pensa cedir les com­petències a la Gene­ra­li­tat, pot sem­blar un con­tra­sen­tit que iniciï estu­dis com si hagués de millo­rar el ser­vei ell mateix. Macias, però, defensa que no són pas reso­lu­ci­ons con­tra­dictòries: «Men­tre no es faci el traspàs, entenc que no podem badar, i s'han de començar a pla­ni­fi­car coses.»

Accelerar el corredor mediterrani

Tots els grups també donaven molta importància ahir a l'aprovació dimarts per unanimitat, derivada del debat sobre l'estat de la nació, d'una moció que insta sense més demores a la construcció d'un corredor mediterrani d'alta velocitat en ample europeu per a viatgers i mercaderies. Després que fa un mes es posés a licitació la redacció de l'estudi informatiu, Vallès destacava el salt que aquest eix suposarà per a la mobilitat i la competitivitat de l'economia, trencant definitivament «la visió radial de les infraestructures a l'Estat». En la moció posterior amb CiU, el PSOE es compromet a «acotar al màxim els tràmits i terminis d'elaboració de l'estudi», si bé Vallès admet que serà difícil retallar tenint en compte que les clàusules de licitació parlen de 24 mesos. «El ministre sí que s'ha compromès a donar prioritat absoluta a accelerar les previsions d'obres a l'eix», recordava. CiU, precisament, portarà avui a votació una moció semblant al Parlament de Catalunya en favor de l'alta velocitat al corredor.

L'Estat modernitzarà les línies de Valls i Móra

Un altre compromís que ha assumit el PSOE és l'«execució de les obres de modernització, en els terminis més breus possibles», a diverses línies de regionals catalanes, entre les quals les dues que transcorren per l'interior de la demarcació: Móra-Falset-Reus, i Lleida-Valls-Barcelona. De fet, la primera ja s'incloïa en el protocol de col·laboració signat entre l'Estat i la Generalitat per al període 2006-2012, i s'hi havien consignat partides en alguns pressupostos de l'Estat, si bé Vallès admetia ahir que no s'hi ha actuat perquè el projecte «encara està en estudi informatiu». Macias, en tot cas, també reconeixia que «en totes aquestes línies ja hi ha altres resolucions aprovades, i s'hi han fet algunes actuacions, però molt a poc a poc, no es va a bon ritme». En aquest sentit, la nova moció serà «un instrument de control per marcar el govern i posar-ho en la seva agenda».

El que sí que anunciava Macias –després que en el seu dia es queixés de l'obsolescència de la flota de trens– és que l'Estat ja ha aprovat la destinació al servei de regionals, enguany mateix, de divuit trens nous de la sèrie 449, la més moderna de Renfe, que fins ara no circulava per les vies catalanes.

Sí a la connexió de vies

Amb l'aprovació d'una altra esmena d'ICV-IU, el govern estatal també s'ha fet seva una altra proposta inclosa en el Pacte Nacional d'Infraestructures: la connexió entre la línia convencional i la del TAV. El text assumit pel Congrés, així, insta a «dissenyar una xarxa de serveis intercity» sobre els eixos Tortosa-Tarragona i Reus-Tarragona-Barcelona, entre altres, «que aprofiti al màxim la nova xarxa ferroviària d'alta velocitat connectant-la amb la d'ample ibèric a través dels corresponents canviadors d'ample en punts estratègics del recorregut». Intercanviadors com el proposat a l'Arboç, perquè l'alta velocitat pugui entrar a Tarragona i Reus per la línia de la costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.