Medi ambient

MEDI AMBIENT

El Consorci de l'Alta Garrotxa ja no té ni directora

Inès Carrillo, que ocupava el càrrec des de la creació de l'ens, ha plegat aquesta setmana i ara la plantilla de l'entitat que gestiona aquest espai protegit està formada per només una tècnica

Des de dimarts, el Con­sorci de l'Alta Gar­rotxa no té direc­tora tècnica, les fun­ci­ons de la qual les ha assu­mit el pre­si­dent de l'ens. La decisió és fruit d'un acord entre la per­sona afec­tada –la geògrafa Inès Car­ri­llo, que ocu­pava el càrrec des de la cre­ació del con­sorci, ara fa onze anys– i l'enti­tat supra­mu­ni­ci­pal arran de les difi­cul­tats econòmiques que viu l'enti­tat. Fa tot just unes set­ma­nes, el con­sorci havia anun­ciat que es man­te­nia la figura de la direc­tora, però a temps par­cial, una fórmula que final­ment no s'ha posat a la pràctica.

La tiso­rada

En només dos exer­ci­cis, el pres­su­post del con­sorci s'ha reduït en un 86%, i ha que­dat en 198.000 euros. El des­cens és a causa de la dràstica tiso­rada en les apor­ta­ci­ons de les ins­ti­tu­ci­ons que for­men part del con­sorci (onze ajun­ta­ments, dos con­sells comar­cals, la Dipu­tació i la Gene­ra­li­tat), de manera espe­cial, la Gene­ra­li­tat. El Con­sell del Ripollès –un dels tres impli­cats amb el ter­ri­tori, junt amb els de la Gar­rotxa i l'Alt Empordà– en va sor­tir fa poc.

L'eli­mi­nació de la figura de la direc­tora és un pas més cap a la reducció del con­sorci a la mínima expressió i –temen alguns– el pre­ludi de la seva des­a­pa­rició. En aquests moments, l'òrgan encar­re­gat de ges­ti­o­nar l'espai d'interès natu­ral (EIN) de l'Alta Gar­rotxa només té una per­sona en plan­ti­lla –una tècnica–, però dis­posa del suport logístic del Con­sorci de Salut Pública i Medi Ambi­ent de la Gar­rotxa, SIGMA, als locals del qual s'acaba de tras­lla­dar. El con­sorci va haver de dei­xar la seva seu de Sader­nes perquè no podia assu­mir-ne el man­te­ni­ment. En vista d'aquesta situ­ació, la feina del con­sorci es limita ara a poca cosa més que mirar de bus­car recur­sos i pro­cu­rar aten­dre els veïns i col·lec­tius vin­cu­lats a aquell ter­ri­tori.

“És neces­sari”

En gene­ral, les parts impli­ca­des cre­uen que un con­sorci o un ens sem­blant és neces­sari per ges­ti­o­nar l'Alta Gar­rotxa. “I exis­teix el perill real que des­a­pa­re­gui”, van coin­ci­dir a adver­tir ahir els alcal­des de tres dels muni­ci­pis amb més superfície a l'EIN: Mònica Boix (Mon­ta­gut i Oix, CiU), Miquel Palo­me­ras (Sales de Lli­erca, PSC) i Esteve Pujol (Cam­pro­don, PSC). “Pot­ser no calia que tingués una estruc­tura tan gran, però sense el con­sorci no s'hau­rien fet mol­tes de les acci­ons d'aquests últims anys”, va afe­gir-hi Boix. “Si s'eli­mina, el ter­ri­tori en sor­tirà molt per­ju­di­cat perquè els ajun­ta­ments impli­cats som tots petits”, va asse­nya­lar Palo­me­ras. Per Pujol, el govern està man­te­nint una acti­tud “irres­pon­sa­ble” envers l'Alta Gar­rotxa, ja que no hi des­tina recur­sos i, per tant, està “con­dem­nant a mort” l'ens que el ges­ti­ona. Pel que fa a la uti­li­tat, Pujol qua­li­fica el con­sorci de “vital” per con­ti­nuar pro­te­gint i aju­dant la gent que viu i tre­ba­lla al ter­ri­tori.

El president: “Cal aguantar”

El Consorci de l'Alta Garrotxa s'ha encarregat de recuperar zones de pastura, millorar i regular accessos, controlar les activitats, crear infraestructures (com ara punts d'aigua), rehabilitar el patrimoni arquitectònic i desenvolupar projectes de protecció de la fauna i la flora de les gairebé 33 Ha d'aquest territori protegit. Tot i la feina feta, el gran objectiu del consorci –l'elaboració d'un pla especial– està aturada des de fa un any i mig. El president de l'ens, Sant Reixach (alcalde de la Vall de Bianya) confia que la Generalitat reprendrà els treballs aviat. Tot i admetre que la situació és molt complicada, Reixach confia que se'n sortiran. “Cal aguantar, encara que sigui sota mínims, i esperar que la situació econòmica millori per reprendre l'activitat habitual”, va manifestar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.