Infraestructures

INFRAESTRUCTURES

Camioners resignats

Els camioners que circulen per l'N-II entre Girona i la frontera entenen les protestes dels veïns de Bàscara que es queixen de la perillositat de la carretera

La majoria s'estimarien més circular per l'autopista, però diuen que les empreses no ho fan pel cost que representa

La patronal de transportistes en reclama la gratuïtat

No ens fiquemen carreteres com l'N-II per gust, aniríem més tranquils
i més segurs per autopista

“Estem acos­tu­mats que ens facin fora de per­tot. No és estrany que ens vul­guin fer fora de les car­re­te­res i ens por­tin a l'auto­pista”, comenta Roberto, que ha parat a omplir el dipòsit del seu camió a la gaso­li­nera del cen­tre inter­mo­dal de Vila­ma­lla. Els cami­o­ners fan cua per fer gaso­lina i, a con­ti­nu­ació, apar­quen i apro­fi­ten per men­jar al peu del vehi­cle o s'apro­pen als res­tau­rants que hi ha a la zona. La majo­ria dels con­duc­tors han sen­tit a dir que els veïns de Bàscara han tallat la car­re­tera aquests dies i que s'està plan­te­jant d'obli­gar els cami­ons a pas­sar per l'auto­pista. Els cami­o­ners no ho veuen mala­ment, ente­nen les mobi­lit­za­ci­ons veïnals. En tot cas, avi­sen que el pro­blema serà el cost que això suposi, tant si es tracta de con­duc­tors autònoms com d'empre­ses. Els que són assa­la­ri­ats ho tenen claríssim: “Aniríem molt més tran­quils i segurs per auto­pista. No ens fiquem en aques­tes car­re­te­res per gust, són les empre­ses les que ens hi obli­guen per estal­viar”, expli­quen Sergi i Jorge, dos con­duc­tors roma­ne­sos que tra­ves­sen regu­lar­ment tot Europa. Un altre con­duc­tor comenta que el pro­blema és pro­vo­cat per l'intru­sisme: cami­o­ners que no estan donats d'alta i que van per les car­re­te­res per estal­viar. Quan en la con­versa surt el tema dels acci­dents, els xòfers no adme­ten que ells repre­sen­tin el prin­ci­pal perill: “Els cami­ons res­pec­ten les limi­ta­ci­ons de velo­ci­tat i no hi ha gai­res acci­dents de cami­ons; són els cot­xes que volen avançar els que els pro­vo­quen.”

Els que fan llar­gues distàncies ente­nen que hau­ran de dei­xar les car­re­te­res als cot­xes perquè estan acos­tu­mats a anar per auto­pis­tes a la resta d'Europa. “A França, les car­re­te­res estan pit­jor que aquí; entre roton­des i limi­ta­ci­ons de velo­ci­tat el viatge se'ns allar­ga­ria unes quan­tes hores, i tots aga­fem l'auto­pista”, expli­quen el Cipri­ano i el Ser­gio, que pugen regu­lar­ment des del Mar­roc fins a Ale­ma­nya.

Fer­ran Prat és el gerent d'aquesta gaso­li­nera del cen­tre dua­ner de Vila­ma­lla i cal­cula que pel polígon poden tran­si­tar-hi uns 1.500 cami­ons cada dia; prop de 500 omplien el dipòsit a la seva gaso­li­nera. No creu que el per­ju­di­qui gaire si els cami­ons no poden pas­sar per la car­re­tera, perquè la gaso­li­nera forma part d'una xarxa que tracta direc­ta­ment amb les empre­ses de trans­por­tis­tes: tan­quen des­comp­tes impor­tants sobre el preu del car­bu­rant i els con­duc­tors són obli­gats de parar aquí. En canvi, cri­tica que no es faci prou man­te­ni­ment a l'àrea de Vila­ma­lla i que l'estruc­tura es dete­ri­ori. Prat també està en el negoci del trans­port i com la majo­ria de cami­o­ners con­sul­tats també entén la mobi­lit­zació dels veïns de Bàscara; creu que, men­tre no se solu­ci­oni el pas d'aquests pobles, pas­sar per l'auto­pista és l'única solució, però diu que cal resol­dre el cost que repre­sen­tarà per als trans­por­tis­tes.

També és la posició de la patro­nal de trans­ports giro­nina, Ase­trans: “La cir­cu­lació per l'N-II a les comar­ques de Girona és lamen­ta­ble, molt dolenta. L'única solució men­tre no es des­do­bli la car­re­tera és la gratuïtat de l'auto­pista per als cami­ons des de la Jon­quera fins a la Roca”, diu Car­los Pala­cios, secre­tari gene­ral d'Ase­trans. Pala­cios deixa clar que la boni­fi­cació ha de ser del 100%, res de peat­ges tous. “Ja paguem prou impos­tos”, hi afe­geix.

Més enllà de l'N-II, en llocs com ara Medinyà, no hi ha cap cen­tre de ser­veis per a cami­ons com a Vila­ma­lla, però sí llocs habi­tu­als de parada per a cami­o­ners. El Cipri­ano és un d'aquests i diu que fa 40 anys que té cos­tum de parar a l'Snack Medinyà. “A l'auto­pista no es pot men­jar; no és bo i és més car”, explica aquest cami­o­ner, resig­nat, perquè també entén que els vul­guin pro­hi­bir el pas per la car­re­tera. Fins i tot la Maria Àngels, la pro­pietària del res­tau­rant, entén que hi ha un pro­blema a l'N-II i que la població es rebel·li. Però també alerta d'altres con­seqüències: “Els cami­o­ners són el 50% de la cli­en­tela. Aquí hi tre­ba­llen onze per­so­nes i, si no hi ha els cami­ons, la mei­tat per­dran la feina. És una putada.”

El cost, l'únic escull.
Els camioners, siguin autònoms o assalariats, són conscients que la densitat del trànsit a l'N-II és un problema, i fins i tot s'estimarien més anar per l'autopista. El cost és l'únic escull. Per la patronal Astrans, només hi ha una solució: la bonificació del 100% del preu de l'autopista per als camions entre la Jonquera i la Roca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.