PATRIMONI
La Pedrera del Mèdol s’incorpora com a nou espai del MNAT
La Pedrera del Mèdol, situada al terme municipal de Tarragona i part del conjunt arqueològic de Tàrraco, s’incorpora com a nou espai del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) gràcies a la donació de l’empresa Abertis, propietària del jaciment fins avui, a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, entitat adscrita al Departament de Cultura.
Abertis ha estat la propietària de la pedrera romana del Mèdol des del 1988. La pedrera, que ocupa una finca d'onze hectàrees, està reconeguda com a Patrimoni Mundial des de l’any 2000, formant part del conjunt arqueològic de Tàrraco. El jaciment també està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Gràcies a aquesta signatura, la Generalitat passa a ser la propietària del jaciment. Això permetrà que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el MNAT puguin començar els treballs de millora necessaris. Les actuacions afectaran tant el recorregut perimetral, actualment obert al públic, com el conegut com a Clot del Mèdol, la cavitat creada per l’extracció de pedra en època romana i que resta tancada des del 2014.
El MNAT, explica el Govern en una nota de premsa, té la voluntat de “potenciar la conservació del jaciment, millorar-ne l’accessibilitat i incorporar-lo de forma efectiva al circuit de visites i activitats de la institució, integrant-lo en l’oferta patrimonial del conjunt arqueològic de Tàrraco i especialment amb aquells espais situats a la vora de l’antiga Via Augusta, com són la Torre dels Escipions, la Vil·la romana dels Munts o l’arc de Berà”.
Per això, el MNAT començarà “de forma immediata” tasques de manteniment i jardineria i de millora de la senyalització i els accessos per condicionar el recorregut perimetral per l’exterior de la pedrera. Aquestes actuacions permetran també fer millores puntuals als quatre miradors perimetrals que permeten observar el Clot del Mèdol i el seu entorn des de diferents perspectives.
A més, el MNAT ja treballa per fer possible la reobertura als visitants del Clot del Mèdol, que està tancat des del 2014 per decisió de l’antiga propietària de la finca. Per aquest motiu, s’han encarregat estudis botànics i geològics per tal de valorar la possibilitat de reobrir, encara que sigui de forma limitada, l’accés dels visitants durant l’últim trimestre de 2025.
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural també ha iniciat les gestions amb la concessionària de l’àrea de servei El Mèdol de l’autopista AP-7, un dels punts d’accés al jaciment, per tal de signar un conveni que permeti la seva gestió també per part del MNAT.
Per últim, el MNAT està dissenyant la incorporació de la Pedrera del Mèdol al programa d’activitats i visites de l’equipament tan aviat com sigui possible. En aquest sentit, està previst que la programació d’Estiueja al MNAT inclogui, a partir de la primera setmana de juliol, itineraris gratuïts amb guia per l’espai tots els caps de setmana. Properament, el MNAT comunicarà els horaris i recorregut d’aquestes visites guiades, així com la data d’inici de les inscripcions a través del seu web.