art
L’artista garrotxina Rosa Martín exposa a La Farinera Teixidor
L’olotina té 71 anys i exposa per primera vegada les seves obres en solitari gràcies al projecte Victoria Taylor que impulsa la carrera d’artistes emergents
Victoria Taylor, iniciativa que treballa amb l’objectiu d’impulsar la carrera de pintors i escultors emergents promovent les seves obres i connectant-los amb col·leccionistes d’arreu del món, ha inaugurat a La Farinera Teixidor una exposició de la garrotxina Rosa Martín, mostra que es podrà veure fins el 13 de juny. Presenta majoritàriament peces de les col·leccions Vestigis i Marques de Pastor, amb protagonisme per als gravats i la xilografia, una tècnica que s’utilitza per crear imatges i textos en relleu. També s’hi exposaran d’altres obres de Martín, com ara escultures de fusta de les sèries Agulles, Plecs, Aire i Ampolles. Amb una llarga trajectòria, als 71 anys i de la mà Victoria Taylor, l’olotina exposa per primera vegada les seves obres en solitari.
“És un repte perquè és la primera exposició que faig tota sola. Els treballs sempre els he fet de portes cap a dins, per a mi mateixa, però no pas perquè els vegi tothom. Això pot generar un cert vertigen perquè no hi estic acostumada, però alhora m’ho prenc com una oportunitat que em permetrà mostrar a la gent quina és la meva obra”, valora Rosa Martín. Interessada des de fa temps en les escriptures arcaiques i els signes, l’artista plàstica va agafar com a referència els poemes cantats de Safo de Lesbos, poetessa grega de l’antiguitat que va ser definida pel filòsof Plató com “la desena musa”, per donar forma a les obres de la col·lecció Vestigis, una quinzena d’elles exposades a La Farinera Teixidor. Per crear-les va fer servir la xilografia d’estil japonès, una tècnica més refinada que la xilografia estàndard, a partir de la qual es generen imatges o textos sobre fusta que després es tinten i es pressionen sobre un suport. En aquest cas, es van fer servir feltres de vi usats. Martín es va inspirar en els pocs fragments de l’obra de Safo de Lesbos que han sobreviscut al temps i a l’estreta relació de la poetessa amb la música.
L’altaveu dels artistes
El projecte Victoria Taylor va començar el 2024 amb l’objectiu principal d’impulsar la carrera de pintors i escultors emergents, promovent la seva obra i connectant-la amb col·leccionistes d’arreu del món. Des d’aleshores, treballa amb la voluntat de descobrir i fer créixer talents. La iniciativa neix arrel d’una primera col·laboració amb Judà Muñoz, un dels artistes amb els quals avui treballa aquest projecte. També col·labora amb Cristina Montero (arquitectura i escultura), Hubo (pseudònim de la dupla formada per un artesà del metall i un apassionat de l’art), Mohammed er Rabehy (artista marroquí establert a Catalunya des de fa gairebé dues dècades) i l’olotina Rosa Martín (artista plàstica i docent). Promou exposicions en espais emblemàtics de Girona, com ho és l’edifici Farinera Teixidor, encara que també treballa per organitzar mostres en d’altres ciutats de l’Estat, abans de desembarcar a l’estranger. La iniciativa no tria els artistes amb què col·labora seguint cap criteri geogràfic, tot i que fins ara ha treballat amb pintors, escultors i creadors residents a les comarques gironines.
Xavier Arnau, impulsor de Victoria Taylor, explica que “treballem amb artistes emergents que fan coses que ens semblen molt interessats i que els cal una empenta per poder tenir més visibilitat i fer un salt endavant. La nostra feina és la d’organitzar exposicions on se’ls pugui conèixer, posar-los en contacte amb galeries d’art i intentar que tinguin més ressò mediàtic”. Afegeix que “la nostra idea és la de crear una mena de roda, començant per Girona i amb la mirada posada més enllà de les nostres fronteres. El punt de partida ha de ser aquesta ciutat, per després obrir-nos punts a més punts de Catalunya com és el cas de Barcelona, sortir a d’altres llocs de la resta de l’Estat i aconseguir tenir una certa presència a l’estranger. Que tots els artistes amb els quals treballem facin aquest mateix camí”.