Engega la 15a edició del DocsBarcelona
El festival presenta 26 documentals, que s'exhibiran en diversos espais de la capital catalana
El director del certamen assegura que la clau de l'èxit “està en tenir bones pel·lícules, bons llocs on poder mostrar-les i la confiança que genera la trajectòria”
El DocsBarcelona, el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, arrenca aquest dimarts. Des d'avui i fins al diumenge s'oferiran 26 documentals, que es podran veure als cinemes Renoir Floridablanca, a la Pedrera, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, al Petit Palau del Palau de la Música i en algunes biblioteques.
El director de DocsBarcelona, Joan Gonzàlez, ha ressaltat que el festival no es limita “a exposar obres que ja existeixen”, sinó que “ajuda a que neixin noves obres”. Gonzàlez ha assegurat que un dels objectius del certamen és “apropar el gènere documental al major nombre d'espectadors possible”.
Entre els films programats, Gonzàlez ha recomanat Ithemba, d'Elinor Burkett i Errol Webber, que obre el festival. “És la història d'uns nanos que lluiten per ser reconeguts com a músics”, ha explicat. González també ha mencionat ¡Viva las Antípodas!, de Victor Kossakovsky i Give up Tomorrow, de Michael Collins, que és “la història d'un noi innocent a qui condemnen a la pena de mort”. A més, el director del DocsBarcelona ha suggerit The Human Tower, de Ram Devineni i Cano Rojas, que explica com “els castells tenen un valor” i són “socialment útils a altres països”. El documental, que tanca el certamen, mostra “com la colla de Vilafranca ha ajudat a construir castells a Xile, i en aquests moments de dificultats fer pinya és el més important”.
Deu documentals catalans
Entre els deu films catalans que es presenten al festival, Gonzàlez ha destacat Dimanche a Brazzaville d'Enric Bach i Adrià Monés. El documental mostra un home elegant, un raper i un boxejador que fa vudú enmig de la foscor i la duresa de la ciutat africana de Brazzavile. També ha parlat d'Home Màquina, d'Alfonso Moral i Roser Corella, que retrata la realitat dels treballadors manuals de Bangladesh.
15è aniversari
Després de 15 anys de festival, Gonzàlez ha indicat que la clau de l'èxit “està en tenir bones pel·lícules, bons llocs on poder mostrar-les i la confiança que genera la trajectòria”.
La passada edició del DocsBarcelona va comptar amb 5.032 espectadors i va reunir 485 professionals del sector documental d'arreu del món. Com en el cas del certamen de Sitges, alguns dels documentals es podran veure per Filmin i, a més, per Mubi.
En la mateixa roda de premsa, el director de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Fèlix Riera, ha destacat que Catalunya lidera l'espai de documental amb aquest festival de referència. Així mateix, el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, ha recalcat que “iniciatives com aquesta prestigien el món de la cultura i el nom de la ciutat”.