Autobiografia animada al Docs
El Festival de Cinema Documental de Barcelona s'obre avui amb un film de Jung basat en el seu propi còmic
“Un abandonament trenca el fil de la vida i suposa una situació tràgica en què t'enfrontes a l'abisme”, explica Jung, codirector del documental animat Approved for adoption, que dóna avui el tret de sortida del Docs Barcelona - Festival Internacional de Cinema Documental. Ell ho va viure en la seva pròpia pell: va ser un dels nombrosos nens coreans que van ser donats en adopció: dos terços del total d'adopcions internacionals dels anys setanta i vuitanta provenien d'aquest país.
Jung va anar a parar a una família belga que ja tenia quatre fills biològics, i fer-se gran i superar el trauma de l'abandonament i l'adaptació al nou entorn no va ser fàcil. Una de les coses que el van ajudar a assumir la seva identitat i superar els traumes va ser el dibuix, segons explicava ahir en una trobada amb la premsa catalana: “Vaig aprendre a dibuixar perquè em va permetre viure una relació amb la mare biològica. L'avantatge de no conèixer-la és que te la pots inventar, la pots adaptar al teu imaginari. Dibuixar per a mi va ser un refugi, una evasió.”
D'aquesta afició en va acabar sortint la seva professió, il·lustrador i dibuixant, i un còmic autobiogràfic que és el punt de partida de la pel·lícula que obre avui el Docs. Imatges de l'arxiu familiar i d'un viatge recent a Corea, i la recreació de records a través de l'animació són la base de la pel·lícula, que es projecta avui a a sala gran de l'Aribau amb les 1.100 entrades venudes. “És un relat autobiogràfic per refer la meva història personal –explica Jung–, i els dibuixos animats reconstitueixen els records de forma totalment honesta, sincera, sense amagar coses incòmodes com els càstigs corporals, que et poden enfrontar a la pròpia família. Si vols ser sincer has de córrer el risc.”
Si un abandonament pot trencar el fil de la vida, l'adopció “reconstitueix el fil que et lliga a la vida, i et permet superar l'abandonament i et porta a reconèixer qui ets, a acceptar-te com ets”. Això sí, creu que l'adopció “no pot ser per fer una bona acció, per caritat, ha de ser un acte natural, de continuar l'espècie, un acte d'algú que es vol realitzar a través de la paternitat o maternitat. Si no és així, el fill adoptat se n'adonarà i se sentirà utilitzat.”
Vint directors amb els seus films
Joan González, director de Docs Barcelona, que s'allarga fins al 2 de juny i inclou 38 llargmetratges documentals, es mostra especialment satisfet per la presència de fins a vint directors: “Estem en època de crisi i no era possible portar tants directors com volíem, però molts han vingut a acompanyar les seves pel·lícules. Estan molt compromesos amb la seva obra, i la volen compartir amb el públic.” Dels convidats, destaca especialment Michael Glawogger, “director austríac molt important que mostra la seva darrera pel·lícula, Whore's glory, un treball sobre la prostitució a tres llocs del món”. També destaca el director suec Fredrik Gertten, que “ vindrà a explicar com una pel·lícula seva, Bananas!, provoca una reacció d'una multinacional en contra”. Els cinemes Renoir Floridablanca, Aribau Club, la Filmoteca i el CCCB són els principals espais on es projecten els films, que se subtitularan en català. Docs Barcelona té també un apartat professional que atrau 450 participants de 34 països.