Mirades
Alfons Moré, un ciutadà de Salt
Gent de Salt és el nom de la col·lecció d’una sèrie de biografies que publicarà l’Ajuntament en col·laboració amb la Diputació i que s’inicien amb la presentació de la primera, dedicada a la figura d’Alfons Moré Paretas, un homenot de Salt que va deixar empremta per la feina que va fer pel poble des d’un punt de vista cultural i social com, sobretot, per la seva tasca professional com a practicant ATS i la política des de la seva faceta de regidor, president del consell municipal de Salt, tinent d’alcalde, diputat a la Diputació i primer delegat del Departament de Benestar Social a Girona. Però, per damunt de tot, Alfons Moré es va considerar saltenc i va lluitar per recuperar la independència perduda amb l’annexió a Girona decretada el 1975 i va ser iniciador de l’expedient contra l’annexió que va culminar amb la independència.
La biografia l’ha escrita el periodista de Ribes de Freser i veí de Salt Albert Requena López, que va decidir acceptar la proposta que li havien fet l’Ajuntament i la família perquè, parlant amb un seu amic, aquest havia definit Alfons Moré com “un bon home” que feia “molta feina, ben feta i sense fer fressa”. És una molt bona definició d’Alfons Moré i Paretas (Salt, 1930-2001), un home discret i treballador que sempre hi era quan se’l necessitava. “La dèria central de la vida de l’Alfons ha estat treballar sense defallir per Salt. Crec que si a la vila hi ha hagut una persona que hagi lluitat, hagi somiat, hagi inventat, hagi negociat, hagi sofert i hagi fet mans i mànigues per enaltir i enriquir el nostre poble, ha estat, indiscutiblement, Alfons Moré.” Són paraules de qui va ser el seu gran amic Salvador Sunyer, amb qui va treballar molts anys braç a braç. Després, en Salvador va ser alcalde independent pel PSC i l’Alfons tinent d’alcalde per CiU, en un pacte que va durar dos anys.
A Salt, tothom coneixia l’Alfons perquè era el practicant de la vila i també podòleg. Havia nascut al poble, s’hi havia casat i hi va criar quatre filles amb la seva dona, Dolors Casals. Albert Requena ha repassat els orígens i la vida d’Alfons Moré, que va viure la Guerra Civil amb sis anys i va créixer durant la dura postguerra. Es repassen els anys de formació i vida laboral, el desig de ser metge, que no va poder assolir perquè no hi havia diners per pagar la carrera, la seva decisió d’estudiar per ser ATS i diplomar-se en medicina del treball. I les seves activitats culturals, una manera de fer política. Va entrar a l’Ajuntament amb l’alcalde Muñoz Ravetllat i va ser molt actiu per assolir la independència. Regidor de Girona en les primeres eleccions democràtiques, va ser president del consell municipal i diputat provincial im després, amb la independència, el 1983, va encapçalar la llista de CiU i va entrar en el govern presidit per Salvador Sunyer. Va ser clau per a la compra per part de la Diputació de les Bernardes de Salt, col·laborador de Càritas i, des de Benestar Social, de l’impuls de Les Vetes, en concordança amb el seu projecte de serveis socials. Fill predilecte de Salt, va rebre la medalla Francesc Macià, té un carrer dedicat a Salt i el segon CAP de Salt porta el seu nom. El llibre es presenta a les set de la tarda a la biblioteca Iu Bohigas.