POLÍTICA
Estudien com evitar que el rei Felip VI ‘presideixi’ la sala de plens
L’Ajuntament de Girona ha rebut avui la notificació de la sentència que l’obliga a penjar la imatge del monarca espanyol “en un lloc preferent” del saló de sessions abans de dos mesos
El borbó és no grat a la ciutat des del 24 d’octubre del 2017 a causa del seu discurs just després del referèndum de l’1-0
L’Ajuntament de Girona ha rebut aquest migdia la notificació de la sentència 54/2025 del jutjat contenciós administratiu número 2, que l’obliga a penjar abans de dos mesos la imatge del rei Felip VI –o dedicar-li un bust– en un “lloc preferent” del saló de plens. Fonts municipals han admès que els socis de govern, Guanyem, Junts i ERC, busquen “vies legals per no penjar la imatge del rei [Felip VI]”. La sentència no és ferma, encara.
Després d’un contenciós administratiu presentat pel regidor Xavier Domínguez, de la formació d’ultra dreta Vox, el jutge va resoldre dimarts que el rei Felip VI ha de “presidir” el saló de plens. El fet de canviar les normes i que hi hagi el monarca a l’edifici consistorial no és una acció que entusiasmi els responsables municipals.
Assessorat per l’equip jurídic de l’Ajuntament, el consistori busca la fórmula perquè la normalitat continuï president el saló de plens del consistori, seu de les sessions plenàries, actes d’homenatge a entitats i persones de Girona i, fins i tot, de casaments civils. De fet, aquest dimarts, com a primera reacció en calent a la sentència, el mateix alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), afirmava el següent. “És evident que una vegada més l’Estat (mani qui mani) es vol imposar (i imposar la monarquia). Girona, ciutat de tradició republicana, ahir, avui i sempre”, afirmava Salellas en una piulada a la xarxa X.
De fet, la imatge del rei Felip VI mai ha estat a la sala de plens des que el borbó va arribar al tron. El 19 de juny del 2014, el dia de l’abdicació del pare, el consistori va despenjar els dos quadres de Joan Carles I i la reina Sofia que presidien el saló de plens. Llavors, l’alcalde, Carles Puigdemont (CiU), va argumentar que ja no tenia sentit que continuessin exposats i hi va afegir que no els reemplaçaria pels de Felip VI i Letícia.
No grat des del 2017
Després del discurs del rei espanyol sobre el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, el consistori, amb l’alcaldessa Marta Madrenas al capdavant, va decidir trencar qualsevol relació institucional amb la Casa del Rei i es va negar a acudir a actes en què participessin. A més, el ple del dimarts 24 d’octubre del 2017 va declarar el marit de Letícia persona no grata, igual que el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. La declaració es va deure al fet que el fill de Joan Carles I va avalar la violència policial contra els votants del referèndum de l’1-O.
El PSC, amb Sílvia Paneque al capdavant, era llavors la primera tinent d’alcaldia fruit del pacte amb CiU. Pocs dies després, els socialistes van abandonar l’equip de govern.
L’esmentada sentència també requereix que el consistori pengi la bandera espanyola “en un lloc preferent” de l’interior de l’edifici consistorial tot i que detalla que no ha de ser dins la sala de plens sinó que pot ser en qualsevol altre emplaçament de l’edifici.
Consultat per aquest diari, el PSC troba que la imatge de Felip VI és una qüestió menys important que la neteja a la ciutat. "Les principals preocupacions a la ciutat ara mateix són la neteja, l’habitatge i la seguretat, i aquests són també els temes que més ens preocupen com a grup municipal. Les batalles identitàries d'uns i altres serveixen per distreure l’atenció de les qüestions importants, però no resolen cap dels problemes que té ara mateix Girona. Per tant, tots els esforços tant del govern com de la oposició haurien de centrar-se en resoldre els problemes de neteja, seguretat i habitatge", afirmen els socialistes.
El portaveu del PP a l'Ajuntament, Jaume Veray, critica que el consistori "digui ara que estudiarà la forma de no complir la sentència". Per Veray, que també és diputat al Parlament, "si la normativa diu que el retrat o el bust del rei ha d'estar a la sala de plens, doncs el que correspon és complir", afirma. Veray es fa una pregunta retòrica, segons les declaracions facilitades pel PP. "Què farà l'Ajuntament quan un veí digui, utilitzant els mateixos arguments del govern, que no vol pagar l'IBI o el rebut de les escombraries, el sancionarà o l'assessorarà perquè se salti la llei?"