Sempre que s’arriba a l’equador d’un mandat, és un bon moment per fer valoracions. Com el valora?
Seguim el full de ruta que ens vam marcar en el programa electoral. Hi ha certes coses que portàvem al programa que ja s’han fet, altres que estan a punt d’executar-se, especialment les que són més complexes. I també ens hem trobat amb temes normatius, com ara tot allò que fa referència a l’estabilització de llocs de treball o donar compliment a reglamentacions europees i estatals, que s’han hagut d’anar fent.
Tot s’ha complicat, no és així?
La burocràcia s’ha complicat molt i molt i ho notem. Nosaltres tenim un hàndicap important, som un poble petit. Per exemple, l’Ajuntament, amb els mitjans tècnics que té, ha de gestionar tota la complexitat que ens representen dos actius clau per al municipi, com són els polígons industrials, un d’internacional, amb més d’un centenar d’empreses molt importants.
Parlava dels mitjans tècnics d’un ajuntament com el de Vilamalla. Centrem-nos en aquesta realitat.
Tenim un tècnic que s’ha d’ocupar de tot i que va guanyar la plaça. També, en aquest procés, la secretària també ha guanyat la plaça, una secretària habilitada nacional. Amb els mitjans que tenim, ens hem d’anar posant al dia. És clar, tot això són entrebancs que, vulguis o no, en el dia a dia fan que, amb la complexitat de l’administració amb tota la burocràcia que s’ha anat generant, amb tots els tràmits que s’han de fer i amb tots els informes que depenen de diferents departaments, tot això vagi molt lent.
A l’entrevista d’ahir, l’alcalde de Sant Pere Pescador també se’n queixava.
Sí, totalment d’acord. Nosaltres, en el tema de licitacions i tot això, comptem amb l’ajut de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que, vulguis o no, ens permet estalviar-nos molt del dia a dia, ajudant en la tramitació de la licitació de certes coses, però no en tots els camps. Només en un de molt definit. Però és un ajut important.
Centrem-nos, si li sembla, en els projectes que comentava que s’impulsen en el marc del programa electoral. Vull dir més enllà del dia a dia.
Ara mateix estem en un punt en què podem ja posar a licitació la llar d’infants municipal, que és una cosa que vam dir que faríem. Tenim els terrenys, la ubicarem al costat de l’escola nova, i estem també acabant el pàrquing, que ja el tenim a mig fer. A propòsit d’això, també cal destacar la remodelació d’alguns carrers que estan pendents del pla d’obres i serveis.
Vials importants?
Sí, pensi que són carrers molt llargs i la intervenció presenta un cost econòmic molt important. També hem fet millores en instal·lacions com ara el gimnàs. Com veu, hi ha temes que s’estan ja fent i altres que estan en tràmit, pendents de sortir en licitació. Anem avançant.
Parli’m de la llar d’infants, un dels projectes que em comentava.
Bé, fa dos anys vàrem fer una escola nova, on es fa primària, amb un costat molt important, per a uns 130 alumnes, la majoria del poble. La llar d’infants és un projecte important per a nosaltres. Tot i ser un edifici nou, em refereixo a l’escola, ens mancava una mica d’espai. La llar, per a nosaltres, és indispensable perquè les famílies puguin compaginar la vida laboral amb la familiar. La construcció de la llar d’infants és molt rellevant perquè l’educació és bàsica i un dels pilars fonamentals de la societat.
I a punt de sortir a licitació, diu?
Sí, ja tenim el projecte enllestit i pròximament el traurem a licitació, un cop s’enllesteixin certs tràmits que ens falten. Lligat amb el que comentava abans, tot es va dilatant molt per la complexitat de l’administració. En tot cas, representarà un cost important per a un municipi com el nostre. Però estem molt il·lusionats.
Tornem als carrers que comentava més amunt.
Són molts llargs, sí. El carrer de Llevant, al polígon industrial. És una obra important, amb un pressupost notable, perquè comporta fer-lo tot nou, renovant tots els serveis. Amb el PUOSC obtindrem la meitat del finançament.
Ens aturem ara en la importància dels dos polígons pel que representen per a Vilamalla.
Els polígons industrials són essencials per al municipi i representen una gran font d’ingressos. Però també la gent ha de ser conscient que representen una important despesa, especialment pel que fa al manteniment dels carrers, que es desgasten molt amb el trànsit de camions, i també les inversions que cal fer en l’enllumenat.
Diferenciava els polígons, qualificant-ne un d’internacional. A què es deu?
Sí, tenim un polígon industrial on hi ha petites empreses i un altre amb empreses més grans, amb naus industrials de grans dimensions. És una manera de diferenciar-los. Gràcies al fet de tenir indústria, tenim bones instal·lacions i bons equipaments al municipi. Per tant, els polígons són una aposta clarament de futur per a Vilamalla.
I això ens porta a parlar del tren.
El tren és vital per al municipi amb l’estació intermodal en marxa; és clau per a les empreses el transport per tren, però també ens permet complir amb els compromisos de la descarbonització, que és una de les normes que t’obliguen a complir a Europa. Moltes empreses es volen situar al costat de les vies del tren perquè carregaran el seu producte i ja es formalitzarà un transport ràpid i més eficient mediambientalment.
Què s’està a fent a Vilamalla en aquest aspecte? Vull dir en temes relacionats amb el medi ambient.
Estem a punt de posar en marxa una comunitat energètica. Un projecte important. Ens falten unes quantes coses per definir. O, per exemple, el vehicle de la guàrdia municipal que hem adquirit és totalment elèctric. S’està fent la vigilància de les entrades i les sortides al col·legi. Per tant, això és una de les coses que nosaltres ja vam voler tenir molt presents, com ara la comunitat energètica. Dels que es van apuntar, ningú ha quedat fora. S’utilitzarà el pavelló municipal per posar les plaques solars. Un cop estigui enllestit, la gent parlarà amb la seva comercialitzadora.