educació
Les famílies rebutgen de nou el val escolar i demanen recursos per als centres
Les Associacions Federades de famílies d’alumnes de Catalunya (aFFaC) han rebutjat que el govern doni continuïtat per tercer any consecutiu al val escolar , que atorgarà 60 euros a l’alumnat de primària i secundària de centres públics i concertats de cara al proper curs 2025-2026. Consideren que accentua les desigualtats i que més aviat funciona com “un xec de consum que beneficia les grans superfícies comercials i el teixit empresarial” més que no pas un ajut econòmic per a les famílies. Per això reclamen al govern que es replantegi la iniciativa i destini “la partida milionària” directament als centres educatius, una mesura que consideren permetrà “realment” reduir la despesa escolar de les famílies.
L’aFFaC critica que el departament d’Educació es limiti a donar dades sobre els vals descanviats en les edicions anterior i “no vagi més enllà” per avaluar l’impacte “real” d’aquesta mesura a l’hora d’alleugerir la pressió econòmica que suposa el principi de curs per a moltes famílies. “Abans de renovar l’ajut caldria analitzar si la política de val escolar és realment eficaç i contribueix a pal·liar aquesta desigualtat”, afirmen en un comunicat.
Consideren que la mesura “no ha servit” per reduir la quota de material escolar que els centres educatius cobren a les famílies. També lamenten que l’ajut no contempli la renda familiar ni les diferències de quotes de material que paguen les famílies ja que s’atorguen a tot l’alumnat, ja sigui “d’escoles públiques com de les privades i privades concertades”. “Per tant, com que no es tracta d’una mesura destinada als centres públics ni dirigida a les famílies més vulnerabilitzades, lluny de reduir les desigualtats econòmiques, el val escolar les accentua”, remarquen.
Per això consideren que l’ajut funciona més com un “xec de consum que beneficia” els comerços. Per això reclamen que la partida destinada al val escolar es destini directament als centres educatius públics per reduir la despesa escolar a les famílies perquè d’aquesta manera s’avançaria “cap a l’eliminació del copagament” al sistema educatiu públic.