Societat

Isidre Fainé presideix a Brussel·les el Consell d’Administració i el Consell Social i Filantròpic de l’Institut Mundial de Caixes d’Estalvis i Bancs Minoristes (WSBI)

El Consell Social i Filantròpic serveix com a plataforma perquè els membres de WSBI intercanviïn idees i comparteixin les millors pràctiques, fomentant inversions concretes que enforteixen les comunitats i empoderen les persones més vulnerables.

A la reunió es van presentar avenços en multitud d’iniciatives socials de les entitats associades al WSBI de països com l’Índia, Botswana, Tanzània, Uganda, Perú, Colòmbia, Xile, El Salvador, el Marroc, els Estats Units, Bèlgica i Alemanya, entre molts d’altres. El WSBI destina 3.500 milions de dòlars anuals a projectes socials a tot el món, xifra que preveu augmentar fins a 5.000 milions d’euros en dos anys.

Les trobades han fixat els objectius de l’Institut per als propers mesos, amb una atenció especial a la transformació digital, la innovació, les finances sostenibles i els assumptes institucionals.

El WSBI destina 3.500 milions de dòlars anuals a projectes socials a tot el món, xifra que preveu augmentar fins a 5.000 milions d’euros en dos anys.

El president de l’Institut Mundial de Caixes d’Estalvis i Bancs Minoristes (WSBI), Isidre Fainé, ha presidit aquesta setmana a Brussel·les el 61è Comitè de Presidents, el 44è Consell d’Administració i la tercera reunió del Consell Social i Filantròpic de l’institut internacional. Les reunions han congregat més de 30 delegats d’alt nivell de 23 països, en representació de prop de 20 institucions membres, i han servit per fixar els objectius de l’entitat per als propers mesos, amb una atenció especial a la transformació digital, la innovació, les finances sostenibles i els assumptes institucionals.

L’esdeveniment també ha permès posar al dia les principals activitats, èxits i iniciatives en curs des de l’última assemblea general del WSBI celebrada l’octubre del 2024 a Roma. Durant aquest període, el WSBI ha mantingut el compromís de donar suport als seus membres mitjançant la promoció, la capacitació i l’intercanvi de coneixement.

Així mateix, els participants han analitzat com aprofundir en l’intercanvi de coneixement mitjançant iniciatives com visites d’estudi internacionals projectades per al 2025, així com una nova iniciativa, la Setmana Social del WSBI, que serviran per promoure el diàleg i l’intercanvi pràctic sobre innovació, digitalització, ciberseguretat i desenvolupament sostenible.

També s’ha destacat la importància de les finances inclusives amb perspectiva de gènere, amb la participació creixent dels membres en el Codi de Finances per a Dones Emprenedores del Banc Mundial, que s’ha convertit en un element clau dels esforços globals del WSBI.

Les properes reunions estatutàries del WSBI es duran a terme el proper mes d’octubre a Washington DC, coincidint amb la cimera anual de l’FMI.

III Consell Social i Filantròpic

En el marc de les reunions, ha tingut lloc el III Consell Social i Filantròpic del WSBI, presidit per Isidre Fainé. Aquest Consell encarna principis arrelats a les caixes d’estalvis i als bancs detallistes associats al WSBI, com ara la inversió social i la contribució a la filantropia. Així mateix, conforma un full de ruta per als seus socis orientat a la generació de solucions innovadores que promoguin la inversió social i la contribució a projectes filantròpics.

Alhora, el Consell serveix també com a plataforma perquè els membres intercanviïn idees i comparteixin les millors pràctiques. En aquest sentit, fomenta inversions concretes que enforteixen les comunitats i empoderen les persones més vulnerables. El seu camp de treball inclou sis àrees: reducció de la pobresa, suport als joves, millora de l’educació, empoderament de la dona, atenció a la gent gran i sostenibilitat ambiental.

A la reunió, es van presentar avenços en multitud d’iniciatives socials de les entitats associades de països com l’Índia, Botswana, Tanzània, Uganda, Perú, Colòmbia, Xile, El Salvador, el Marroc, els Estats Units, Bèlgica i Alemanya, entre molts d’altres. Entre les iniciatives presentades destaquen el programa Work for Progress, un programa de creació d’ocupació per a joves i dones, fruit de l’aliança entre la Fundació “la Caixa” amb Caja Huancayo (Perú), Fundació Grup Social (Colòmbia) i Al Barid Bank (Marroc).

També es van donar a conèixer projectes socials desenvolupats per la peruana Caja Huancayo, com les cuines comunitàries per a famílies vulnerables o el desenvolupament sostenible de comunitats amazòniques, entre d’altres iniciatives de bancs com el State Bank of India o el Botswana Savings Bank.

Isidre Fainé, president de WSBI, de CECA i de la Fundació “la Caixa”, va afirmar: “El Consell Social i Filantròpic és una plataforma per a la col·laboració i l’intercanvi d’idees, que permet millorar l’impacte dels programes socials que duen a terme les nostres entitats associades arreu del món i ens recorda que, junts, tenim el poder d’impulsar un canvi transformador i crear”.

Per part seva, Antonio Romero, director general de CECA, ha participat per primera vegada com a membre de la Junta Directiva de WSBI i vicepresident d’ESBG.

Les entitats del WSBI destinen anualment 3.500 milions de dòlars a iniciatives socials a tot el món. Aquesta xifra, que s’ha duplicat des del mandat anterior d’Isidro Fainé com a president de WSBI (1.800 milions de dòlars anuals el 2021), posa de manifest el compromís del sector de l’estalvi i la banca detallista amb el suport i la canalització de fons privats cap al desenvolupament econòmic sostenible. A l’última assemblea general del WSBI, celebrada a Roma l’octubre del 2024, Isidre Fainé va manifestar la voluntat d’augmentar aquesta xifra fins als 5.000 milions de dòlars els propers dos anys.

Com a part d’aquest organisme, hi ha actors internacionals rellevants com la Fundació “la Caixa” i CECA d’Espanya, la Fundación Grupo Social de Colòmbia, l’Al Barid Bank del Marroc, la Fundació GSB de Caixes d’Estalvi de Tailàndia, l’State Bank of India i la Sparkassenstiftung d’Alemanya, entre altres entitats.

Setmana Social del WSBI, capdavanter de la filantropia mundial

La Setmana Social del WSBI és una nova iniciativa global, que tindrà lloc del 8 al 12 de setembre del 2025, amb l’objectiu d’amplificar els esforços filantròpics dels membres de WSBI a través d’un compromís compartit a favor del voluntariat i l’acció comunitària.

La iniciativa s’inspira en la Declaració de Bangkok, adoptada durant la primera reunió del Consell Social i Filantròpic (CSF) celebrada a la capital de Tailàndia l’abril de 2024. Aquest document destaca la importància de la col·laboració, la sostenibilitat i la inclusió, com a principis rectors del paper que les entitats financeres poden exercir davant dels desafiaments mundials.

La Setmana Social se centrarà en les àrees de treball del Consell Social i Filantròpic: compromís amb els joves, alleugeriment de la pobresa, educació, apoderament de la dona, cura de la gent gran i sostenibilitat. Així mateix, posarà en relleu com els esforços col·lectius de les caixes d’estalvis i els bancs detallistes de WSBI poden contribuir a un progrés més gran de la societat.

Concebuda com una plataforma estructurada i flexible, permetrà a les entitats associades a l’Institut Mundial adaptar-ne la participació a objectius i prioritats específics. Els associats podran optar per organitzar diverses activitats al llarg de la setmana o centrar els esforços en un únic projecte de gran repercussió.

Sigui quin sigui l’enfocament, l’objectiu principal és impulsar les millors pràctiques i accions d’èxit amb impacte social que les entitats de WSBI desenvolupen a les comunitats locals on tenen presència, contribuint alhora a la construcció d’un moviment mundial filantròpic que permet a les entitats associades augmentar-ne l’impacte més enllà dels seus territoris.

La iniciativa serà catalitzadora per al canvi a llarg termini, fomentant la col·laboració i intercanvi de coneixements que impulsen un progrés significatiu en la inclusió financera, el desenvolupament social i la sostenibilitat.

Sobre el WSBI

El WSBI, que el 2024 va celebrar el seu centenari, és l’associació de banca minorista més gran del món. L’entitat va ser creada a Milà el 1924, i actualment representa més de 6.400 caixes d’estalvis i bancs detallistes repartits per tot el món. Les entitats adherides al WSBI tenen un total de 13,25 bilions de dòlars de balanç, donen feina a 2,1 milions d’empleats i atenen 1.700 milions de clients a 78 països, en què ofereixen serveis bancaris a tot tipus de col·lectius, institucions, grans empreses, pimes i famílies, amb una xarxa de més de 220.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.