Medi ambient

Desenvolupen una biocàpsula que pot jubilar els giropalets del cava

L'Incavi presenta avui l'avenç científic en el XXIX Congrés del Cava, que es farà a la Confraria del Cava

La investigació és pionera a Europa

Claude Cazals i Jac­ques Ducion, dos pro­duc­tors de vi francès, van paten­tar el 1968 el gyro­pa­llette, una màquina que podia pro­gra­mar de forma auto­ma­tit­zada els girs que neces­sita la fase de remo­gut de les ampo­lles de cava, un dels pro­ce­di­ments més cone­guts de l'ela­bo­ració del vi escumós. El remo­gut con­sis­teix a moure l'ampo­lla de forma gra­dual, amb petits girs, fins a una posició ver­ti­cal per acon­se­guir que s'aca­bin con­cen­trant fins al coll les res­tes de sedi­ments que es pro­du­ei­xen pels lle­vats en la segona fer­men­tació. L'invent va revo­lu­ci­o­nar el món del xam­pany i del cava, a prin­ci­pis de la dècada dels setanta del segle pas­sat, perquè reduïa nota­ble­ment el temps i el cost de la mà d'obra que supo­sava fer-ho manu­al­ment en pupi­tres. Si abans de la meca­nit­zació el procés durava prop d'un mes, amb la nova màquina el pro­ce­di­ment actual només dura entre dos i qua­tre dies.

El gyro­pa­lette podria que­dar com un ele­ment de deco­ració als cellers en els pro­pers anys si s'acaba intro­duint el nou invent en què ha estat tre­ba­llant l'Incavi en els dar­rers anys. L'han bate­jat com a biocàpsula: uns lle­vats que per­me­ten fer en només dos minuts el procés de cla­ri­fi­cació sense haver de remoure l'ampo­lla i, per tant, reduir el cost energètic que suposa. La nova selecció de lle­vats per­met la col·locació de l'ampo­lla boca avall sense que els sedi­ments adhe­rei­xin a les parets de l'ampo­lla com passa ara, si el procés no es fa de forma gra­dual i amb el remo­gut. La inves­ti­ga­dora de l'IRTA i res­pon­sa­ble de l'àrea de Bio­tec­no­lo­gia de l'Incavi, la doc­tora Anna Puig, pre­senta avui l'avenç en el XXIX Congrés Inter­na­ci­o­nal del Cava que se cele­brarà a la Con­fra­ria del Cava, a Subi­rats. El pro­jecte, que és pio­ner a Europa, s'està inves­ti­gant en col·labo­ració amb la Uni­ver­si­tat de Còrdova des de fa dos anys. El cap de ser­vei de Viti­cul­tura i Eno­lo­gia de l'Incavi, San­ti­ago Mínguez, explica que l'objec­tiu “és donar alter­na­ti­ves al sec­tor del cava perquè es pugui fer una pro­ducció tan sos­te­ni­ble i ecològica com sigui pos­si­ble”.

LA XIFRA

2
són els minuts
que necessita l'ampolla per clarificar-se gràcies a la nova biocàpsula que s'ha creat.

LA DATA

06.10.11
és el dia
en què es presenta l'avenç científic al sector en el marc del Congrés Internacional del Cava, a Subirats.

Sensors elèctrics i l'efecte del nitrogen en l'escuma

L'Incavi treballa també des de fa temps amb el CSIC en la creació de sensors elèctrics per reduir la presència de reactius químics en les anàlisis o l'efecte que té sobre l'escuma el nivell anormal de nitrogen. Aquestes investigacions també es tractaran en el congrés internacional del cava que clourà el director general de l'Incavi, Jordi Bort. La jornada precedirà la festa de coronació de la reina del cava, dissabte, i la cerimònia del dia 13, en què es distingirà el president de la Generalitat, Artur Mas, com a confrare d'honor del cava. Durant la investidura tardoral també es preveu investir confrare de mèrit, el director de la pel·lícula Pa Negre, Agustí Villaronga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.