Infraestructures

Vint anys d'N-II per Sant Daniel

La infraestructura es va posar en marxa el 27 de març de 1993

L'obra, de sis anys, va comportar una gran oposició ciutadana

Dues dècades després, l'AP-7 serà la circumval·lació real de Girona

El pas de l'N-II per Sant Daniel és encara el projecte més controvertit

D'aquí a deu dies, la vari­ant de Sant Daniel de Girona com­plirà 20 anys en fun­ci­o­na­ment. Un ani­ver­sari que coin­ci­dirà gai­rebé amb la posada en marxa de la nova sor­tida d'auto­pista Girona Oest, al barri de Domeny i Taialà, i amb el pro­jecte en exe­cució per con­ver­tir l'auto­pista en la nova vari­ant de cir­cum­val·lació de Girona. Una pos­si­bi­li­tat que ja a mit­jan anys vui­tanta del segle pas­sat es va plan­te­jar des dels fronts polítics i per part de les enti­tats civils, però que va topar sem­pre amb l'immo­bi­lisme del minis­teri.

Ara, dues dècades després d'aquell con­tro­ver­tit pro­jecte, l'alcalde de Girona, Car­les Puig­de­mont, s'ho mira amb la pers­pec­tiva del temps, però és con­clo­ent amb la seva anàlisi. “No s'hau­ria d'haver pres aquesta decisió de pas­sar per Sant Daniel, perquè va cau­sar uns danys al medi ambi­ent que ara ja són irre­pa­ra­bles”, asse­nyala. Per Puig­de­mont, el fet que ara s'hagi ampliat l'auto­pista a qua­tre car­rils i es con­ver­teixi en l'autèntica vari­ant per a la ciu­tat demos­tra que aque­lla opció era “la solució més lògica i raci­o­nal i ara, vint anys després, és per on pas­sarà”. A més, l'alcalde de Girona valora posi­ti­va­ment que l'auto­pista es con­ver­teixi en el camí natu­ral “perquè ens acosta a les comu­ni­ca­ci­ons i fa més acces­si­ble l'àrea urbana amb les qua­tre sor­ti­des” i afe­geix que els qua­tre car­rils per sen­tit “fan que esti­gui ben dimen­si­o­nada per assu­mir tot aquest trànsit”. Per aca­bar, Puig­de­mont fa èmfasi en la peri­llo­si­tat del recor­re­gut de 16,9 quilòmetres perquè “des de l'inici pre­sen­tava deficiències i era molt perillós, fet que ha com­por­tat que massa gent hi hagi per­dut la vida”. De fet, el recor­re­gut, ple de revolts i amb poca vora­via, així com els múlti­ples túnels, han estat motiu de nom­bro­ses quei­xes dels usu­a­ris pels perills que com­porta i pels acci­dents que any rere any s'hi pro­du­ei­xen.

Gran impacte natu­ral

L'afec­tació a la vall de Sant Daniel va ser l'ele­ment clau dels grups opo­si­tors al pro­jecte. L'actual pre­si­dent honorífic de l'Asso­ci­ació de Natu­ra­lis­tes de Girona (ANG), Lluís Ball-llo­sera, recorda que en les pro­tes­tes con­tra el pro­jecte “hi havia un sen­ti­ment gene­ral de la soci­e­tat que allò no ani­ria bé”. En aquest sen­tit, indica que en les mobi­lit­za­ci­ons “hi havia dues sen­sa­ci­ons: que era una obra mal feta i que els polítics ens ensar­ro­na­ven”. L'eco­lo­gista no té cap dubte que l'obra “va supo­sar un impacte bru­tal per a la natura i ara ja no té repa­ració pos­si­ble”, con­clou Ball-llo­sera, que pas­sa­des aques­tes dues dècades con­si­dera que ara “seria inútil pen­sar a des­mun­tar la vari­ant, perquè el mal ja està fet”.

La història d'un pro­jecte

Era un 27 de març de l'any 1993 quan l'ales­ho­res minis­tre soci­a­lista Josep Bor­rell i l'alcalde Joa­quim Nadal pre­si­dien l'ober­tura d'una car­re­tera que encara avui és el pro­jecte més con­tro­ver­tit de la Girona de l'època democràtica. La neces­si­tat de treure del cen­tre de la ciu­tat el pas de l'N-II va fer que ja a prin­ci­pis dels anys vui­tanta es plan­te­ges­sin fins a cinc alter­na­ti­ves: qua­tre pas­sa­ven per l'oest i només una per l'est. Els estira-i-arron­ses entre els muni­ci­pis afec­tats de la roda­lia de Girona es van aca­bar quan, avui fa 26 anys, l'Estat va acor­dar amb els alcal­des que es faria per la vall de Sant Daniel, amb un pres­su­post ini­cial de 3.800 mili­ons de pes­se­tes (22,8 mili­ons d'euros), tot i que va aca­bar cos­tant més de 10.000 mili­ons de pes­se­tes (60 mili­ons d'euros).

Gran pressió per a Nadal

L'alcalde de Girona en el moment de l'obra, Joa­quim Nadal, reco­neix ara: “Va ser el tema més difícil del meu llarguíssim man­dat.” I parla de la tensió social gene­rada “amb extrema duresa i posi­ci­ons intran­si­gents”. L'exal­calde recorda que era una situ­ació difícil perquè “ens trobàvem entre la tos­su­de­ria del minis­teri i la urgència de la ciu­tat, que no podia viure amb la pressió dels 15.000 o 20.000 cot­xes” que cir­cu­la­ven diària­ment pel cen­tre de la capi­tal. Nadal, però, en fa “un balanç posi­tiu, mal­grat totes les limi­ta­ci­ons i con­train­di­ca­ci­ons del pro­jecte”, ja que entén que la vari­ant de Sant Daniel va per­me­tre treure's “una vella espina, per bé que amb alguns sacri­fi­cis”.

L'exal­calde soci­a­lista no com­par­teix que el fet que ara l'auto­pista es con­ver­teixi en vari­ant ser­veixi per donar la raó als que ho dema­na­ven ara fa vint anys. “Els fets des­men­tei­xen els que defen­sa­ven la pro­posta, perquè la vari­ant té un car­ril per sen­tit i ara s'ha sumat el quart a l'auto­pista; no crec que Salt hagués accep­tat cinc car­rils per sen­tit”, deta­lla Nadal. Un dels fets més famo­sos va ser la frase del 22 de desem­bre de 1984, quan Nadal va garan­tir: “La vari­ant de l'N-II no pas­sarà per Sant Daniel.” La frase és mítica, així com l'amenaça de dimi­tir d'alcalde, que, segons ha defen­sat sem­pre, va ser­vir per por­tar un traçat més lluny de la vall. De fet, encara recorda que “es va allu­nyar el traçat cap a l'est per evi­tar la part més fonda de la vall i inten­tar fer menys mal”.

Va tenir un impacte brutal per a la natura que no es pot reparar. La societat veia que era una obra mal feta
Lluís Ball-llosera
president honorífic dels Naturalistes de Girona
La decisió va provocar danys al medi ambient que ja són irreparables. I l'alternativa era l'AP-7
Carles Puigdemont
alcalde de girona
Ens trobàvem entre la tossuderia del ministeri i la urgència de la ciutat per treure trànsit del centre
Joaquim Nadal
Alcalde de Girona durant les obres de la variant

Un projecte més que polèmic

Dani Vià

La decisió de l'Estat, el març de l'any 1987, de fer passar la variant de l'N-II per la vall de Sant Daniel va ser el desencadenant de sis anys de protestes i polèmiques constants per part d'associacions i col·lectius contraris a la proposta de Madrid.

El punt àlgid de les protestes es va produir el mateix dia de la inauguració de la nova carretera, quan una seixantena de persones van impedir que el llavors ministre d'Obres Públiques, Josep Borrell, fes el discurs previst en un faristol. L'escridassada dels contraris al projecte davant els més de 400 convidats a l'acte inaugural va tenir un moment recordat encara avui quan alguns d'aquests van ensenyar el cul i, fins i tot, la Guàrdia Civil en va detenir un.

Tot el procés d'obres va comportar nombroses mobilitzacions ciutadanes, des de piquets per sabotejar l'inici dels treballs i barrar el pas a les màquines fins a manifestacions multitudinàries que van reunir en alguns casos més de 3.000 persones. En alguna d'aquestes accions de protesta, els activistes van arribar a pujar al balcó de l'ajuntament per plantar-hi un arbre, com a símbol de l'afectació que suposaria la construcció de la carretera per la vall.

La tensió que va generar aquest projecte també va arribar al ple municipal en sessions en què els detractors de la proposta van arribar a tirar objectes i interrompre amb crits el ple. La ciutadania es va organitzar en diverses entitats, com ara l'Associació Amics de la Vall de Sant Daniel i la Coordinadora N-II per l'Autopista, que integraven diverses entitats, entre les quals l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) era una de les associacions més actives en el seguit de protestes i mobilitzacions que es van fer. Això sí, l'oposició no només va protestar, sinó que va posar damunt la taula alternatives que evitessin la destrossa del paratge natural.

La circumval·lació, el 2013

L'autopista AP-7 es convertirà realment en la ronda de circumval·lació de Girona al llarg d'aquest any. Així, d'aquí a pocs dies, Abertis ja preveu obrir la sortida Girona Oest, al sector de Domeny i Taialà, però l'element clau serà la posada en marxa de l'enllaç entre l'N-II i l'autopista al sector de Fornells de la Selva. Les obres avancen a bon ritme i aquest enllaç, que ja portarà els conductors directament a la circumval·lació per l'AP-7 obviant el traçat per la vall de Sant Daniel, entrarà en funcionament durant el mes de juliol. El traçat per l'autopista culminarà cap a finals d'any, quan l'adjudicatària té previst que s'acabin els treballs de la nova sortida a Vilademuls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.