economia
El Consell Econòmic i Social també reclama a Sánchez que aturi l’opa
L’organisme alerta que perillen fins a 10.500 llocs de treball i que el crèdit es podria reduir en 70.000 milions d’euros
El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) s’ha sumat avui a les veus que reclamen al governe espanyol que aturi l’opa del BBVA al Sabadell. El ple d’aquest òrgan consultiu del govern format per sindicats, patronals, representants de l’economia social i experts ha expressat de “manera clara i ferma” la seva preocupació per la possible pèrdua del banc català, que destaca que és una “entitat solvent, arrelada al territori i amb un coneixement de les petites i mitjanes empreses”. En un comunicat, alerta que si l’operació tira endavant, suposarà una concentració bancària per sobre la mitjana europea i una pèrdua de llocs de treball –d’entre 7.500 i 10.500 directes– i de servei de proximitat als ciutadans i empreses locals, informa l’ACN. També impactarà sobre la cohesió social i territorial i podria comportar una pèrdua de crèdit disponible d’entre 54.000 i 70.000 milions d’euros, avisa.
En la resolució feta pública avui, el CTESC recorda que els membres que en formen part ja s’han posicionat en les diverses fases del procés en defensa de l’interès general. L’organisme reflexiona que la crisi financera ja es va traduir en una concentració bancària més elevada per la desaparició de les caixes d’estalvi, el que es va traduir en una reducció de la competència. Ara, aquest escenari es podria accentuar i que entre Caixabank i el BBVA i el Sabadell sumessin gairebé un 74% del total d’oficines, afegeix.
A banda dels riscos de l’opa sobre els treballadors, el CTESC en destaca d’altres, com ara la pèrdua dels serveis de proximitat a la ciutadania, sobretot en col·lectius més vulnerables com la gent gran, que necessiten una atenció presencial, a més d’una major dificultat per a les pimes a l’hora de buscar crèdit per finançar-se. En aquest sentit, el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya remarca que la pèrdua de disponibilitat de crèdit podria ser d’entre 54.000 i 70.000 milions d’euros. “Això posaria en risc la competitivitat i la diversitat del teixit empresarial català espanyol i l’accés de les famílies al crèdit”, insisteix el CTESC. L’òrgan consultiu també enumera altres arguments a favor d’impedir l’opa com és la preservació de la seu i els centres de decisió a Catalunya per no perdre influència econòmica i institucional; la promoció de la retenció i atracció de talent financer i el manteniment dels serveis financers de proximitat i a les empreses i els llocs de treball.