SOcietat
La calor també castiga Europa: prohibicions, monuments tancats i animals morts
L’alta temperatura d’un llac de la República Txeca causa la mort de més d’11.000 quilos de peix
París tanca el tercer pis de la Torre Eiffel i Itàlia restringeix el treball a l’exterior
Amb temperatures màximes de 43 graus a l’Estat espanyol i Portugal, de 41 a França, de 40 a Itàlia i de 38 a Alemanya, Europa comença el mes juliol immersa en una onada de calor persistent, després d’un dels mesos de juny amb temperatures més elevades des que es tenen registres.
Una situació que ha dut les autoritats a activar mesures per minimitzar els efectes de les temperatures extremes. A França, on es viu una “canícula extrema” amb temperatures entre els 36 i els 41 °C, Météo-France manté en alerta roja setze departaments, inclòs París, i en taronja altres 68. Davant la situació, s’ha tancat el tercer nivell de la Torre Eiffel, situat a 276 metres d’altura, fins al 2 de juliol.
A Itàlia, diferents regions, inclosa Roma, han decretat la prohibició de treballar a l’aire lliure entre les 12.30 i les 16.00 hores, després de la mort d’un treballador de 47 anys a Emilia-Romanya mentre construïa una escola sota el sol. Hi ha disset ciutats en alerta roja, entre les quals Bolonya, Florència, Milà, Roma, Palerm, Verona, Torí i Gènova.
A Alemanya també es viu una alerta de calor extrema al sector occidental i sud-occidental, amb màximes de fins a 38 graus, seguides de fortes tempestes.
Al Regne Unit, gran part d’Anglaterra es troba sota la segona màxima alerta de risc, amb temperatures previstes de 34 o 35 graus al sud-est.
A Àustria, la calor ha provocat fortes pluges i tempestes elèctriques als Alps tirolesos, amb despreniments de terra que han obligat a evacuar més de cent persones.
A Turquia, s’han evacuat 1.800 persones a causa de diversos incendis actius en tres províncies i Portugal, amb temperatures que voregen els 43 °C en zones com Serpa, Mértola i Beja, ha prohibit fer barbacoes i treballs forestals amb maquinària a les zones d’alt risc.
La fauna també en pateix les conseqüències: a la República Txeca, pràcticament tots els peixos del llac Modlanska han mort per manca d’oxigen degut a les altes temperatures i els tècnics han recollit més d’onze tones de peix mort.
Al Japó, l’agència meteorològica local ha informat que el juny passat ha estat el més càlid registrat des de 1898.